Fasolowe brownie – bez mąki, mleka i cukru

3.8K

Wreszcie udało mi się stworzyć brownie, które spełni oczekiwania chyba nawet najbardziej wymagających smakoszy 🙂 Troszkę nietypowe, bo jego głównym składnikiem jest fasola. Ale dzięki temu jest o wiele zdrowsze niż jego klasyczny odpowiednik, a także zawiera sporo białka, co może spodobać się osobom czynnie uprawiającym sport. Dodatkowo, nie zawiera żadnej mąki, rafinowanego cukru ani mleka. Przed Wami pyszne i proste w przygotowaniu fasolowe brownie 🙂

brownie z fasoli
Brownie z fasoli – bez mleka, mąki i cukru 🙂

Fasolowe brownie – składniki (tortownica o średnicy 20cm; 12 porcji ciasta):

  • 255g czerwonej fasoli z puszki (masa netto po odsączeniu),
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 15 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych (wcześniej moczymy je przez około 10 min we wrzątku),
  • 4 czubate łyżki kakao 100%,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę banalne, w zasadzie potrzebujemy tylko jedną miskę, blender i foremkę do pieczenia 🙂

  1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni, funkcja góra i dół.
  2. Następnie w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki: dokładnie przepłukaną i odsączoną fasolę, banany, jajka, namoczone wcześniej daktyle, kakao, olej kokosowy i sodę oczyszczoną.
  3. Dokładnie wszystko blendujemy na gładką masę.
  4. Później gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy po upływie 40 minut jest już gotowe. UWAGA! Ciasto po upieczeniu będzie miało nieco popękany wierzch ale jest to zupełnie normalne i nie ma wpływu na jego smak.
brownie z fasoli
Brownie z fasoli

JEDNA PORCJA CIASTA TO:
około 82kcal
Białko: 4,0g
Węglowodany: 9,2g
Tłuszcz: 3,5g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 3,7

Spróbuj także inne przepisy na fit ciacha:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Witam mam pytanie ile to ciasto ma kacl i macro na 100g?

    1. Natalia Autor says:

      Całe ciasto ma 720g, czyli porcja to 60g. Proszę według tych proporcji przeliczyć makro podane pod przepisem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij