Jeśli nie macie pomysłu na dodatek warzywny do obiadu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Szybka surówka z kalarepy, jabłka i marchewki jest tak pyszna, że z pewnością na stałe zagości w Waszym menu. Niewielka ilość składników, do tego dodatek oleju lnianego tłoczonego na zimno. Same zdrowe pyszności w jednej misce. Serdecznie polecam 🙂 Mi w przygotowaniu tej surówki pomagała córeczka, która przy okazji zajadała się kalarepką 🙂
Szybka surówka z kalarepy – składniki:
- 1 kalarepa,
- średnie jabłko,
- duża marchewka,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- szczypta soli i pieprzu,
- odrobina soku z cytryny.
Szybka surówka z kalarepy – sposób przygotowania
Najpierw obieram jabłko, kalarepę i marchewkę.
Następnie ścieram je na tarce o grubych oczkach i wrzucam do naczynia.
Później dodaję jogurt naturalny i olej lniany. Na koniec całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i dokładnie mieszam.
Smacznego! 🙂
SURÓWKA TO:
około 252 kcal
Białko: 4,3g
Węglowodany: 38,9g
Tłuszcz: 11,2g
Błonnik pokarmowy: 11,2g
Ładunek glikemiczny: 11,5
A jak to jest u Was z jedzeniem warzyw? Czy spożywacie ich wystarczająco dużo? A może brakuje Wam pomysłów na przygotowanie posiłków z ich wykorzystaniem? Nie samymi surówkami człowiek żyje, prawda? Spokojnie! 🙂 Mam kilka pomysłów na to, jak zwiększyć udział warzyw w codziennej diecie w bardzo smaczny i przyjemny sposób. Pisałam o tym tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Na pewno pyszna. Wypróbuję na pewno!
Polecam!?