Kasze, ryż… nie wiem jak u Was, ale w mojej kuchni są częstym bywalcem. Dzisiaj chcę poruszyć bardzo ważną kwestię, o której jednak niewielu pamięta. Mianowicie o prawidłowym sposobie przygotowania tych produktów. Takim, który nie będzie psuć naszego zdrowia 🙂 Gotujesz kaszę i ryż w woreczku? Przestań! Z tego artykuły dowiesz się, dlaczego lepiej poświęcić dosłownie sekundę na przecięcie tych plastikowych opakowań. A można także od razu kupić te produkty bez zbędnych woreczków. Jak wolicie 🙂 Zapraszam do lektury!
Za co przede wszystkim cenimy kaszę i ryż?
Są to wspaniałe źródła witamin z grupy B, tak istotnych dla prawidłowego działania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i krwionośnego.
Niedobór witamin z grupy B objawia się:
– ogólnym osłabieniem i brakiem energii,
– problemami ze skórą, włosami i paznokciami,
– depresją, zaburzeniami równowagi, zaburzeniami psychicznymi,
– problemami trawiennymi, biegunką, nudnościami, wymiotami,
– anemią,
– pogorszeniem koncentracji i pamięci.
Za co konkretnie odpowiedzialne są te witaminy?
- witamina B1 (tiamina) – odpowiada za prawidłową pracę serca; bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych; ponadto odgrywa ważną rolę w metabolizmie glukozy, czyli podstawowego „paliwa” mózgu,
- witamina B2 (ryboflawina) – jest niezbędna dla układu odpornościowego; odpowiada także za stan naszej skóry, włosów i paznokci; wzmacnia wzrok i wspomaga leczenie anemii; odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie glutationu – silnego antyoksydantu zaangażowanego w usuwanie wolnych rodników – dzięki czemu chroni przed utlenianiem tłuszczów wchodzących w skład błon komórkowych neuronów,
- witamina B3 (niacyna; witamina PP) – bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i w tworzeniu czerwonych krwinek; obniża także poziom cholesterolu i poprawia zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym; jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, jej niedobór może wpływać na pogorszenie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność,
- witamina B4 (cholina) – wspomaga układ mięśniowy oraz oddechowy; opóźnia procesy starzenia, poprawia pracę mózgu i wspomaga gospodarkę lipidową,
- witamina B5 (kwas pantotenowy) – bierze udział w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych, witaminy A i D; przyspiesza gojenie się ran i wpływa korzystnie na wzrost włosów;
- witamina B6 (pirydoksyna) – wpływa korzystnie na naszą odporność, układ mięśniowy i nerwowy; zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż ma wpływ na syntezę wielu ważnych substancji (np. serotoniny – „hormonu szczęścia”, czy dopaminy – neuroprzekaźnika); niedobór może powodować m.in. przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, depresję, pogorszenie pamięci oraz obniżenie wydajności mózgu,
- witamina B7 – poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- witamina B8 – poprawia insulinowrażliwość i wpływa na regulację cyklu miesiączkowego u kobiet;
- witamina B9 (kwas foliowy) – bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek; chroni naczynia krwionośne przed zwapnieniem; istnieje związek pomiędzy niskim poziomem kwasu foliowego a występowaniem depresji; niedobory tej witaminy mogą skutkować kłopotami z koncentracją, nadmierną drażliwością, uczuciem przemęczenia, problemami ze snem i pamięcią,
- witamina B12 – bierze udział w stymulowaniu układu odpornościowego; zwiększa apetyt wśród dzieci; razem z witaminą B6 bierze udział w syntezie neuroprzekaźników; jej niedobór często towarzyszy chorobie Alzheimera, demencji oraz ogólnemu pogorszeniu sprawności umysłowej,
- witamina B13 – pomaga w funkcjonowaniu wątroby,
- witamina B15 – poprawia ukrwienie mięśni i tkanek,
- witamina B17 (amigdalina) – część naukowców twierdzi, że może ona zapobiegać rozrostowi nowotworów; witaminę B17 znajdziemy naturalnie w pestkach moreli, brzoskwiń, jabłek, wiśni.
UWAGA! Witaminy z grupy B są witaminami rozpuszczalnymi w wodzie, a zatem wylewając z garnka wodę, w której wcześniej gotowaliśmy kaszę czy ryż w woreczku, jednocześnie pozbywamy się prozdrowotnych składników. Nie warto.
Jak prawidłowo gotować kasze czy ryż?
Gotowanie kaszy i ryżu w woreczku jest nie tylko pozbawione sensu, ale przede wszystkim szkodliwe dla naszego zdrowia. A przecież ugotowanie kaszy czy ryżu w sposób właściwy jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy trzymać się zasady 1:2. Czyli na 1 porcję kaszy/ryżu, dajemy 2 porcje wody i już (na jedną szklankę suchej kaszy wlewamy do garnka dwie szklanki wody). W ten sposób kasza i ryż wchłonie cały płyn, w którym się gotowała, a my tym samym otrzymamy pełen pakiet cennych witamin i składników mineralnych.
Kwestia plastiku
To kolejny problem, z którym mierzymy się gotując kasze czy ryż w woreczku. Plastikowe opakowanie ma w sobie Bisfenol A (PBA) i poddane wysokiej temperaturze wydziela substancje rakotwórcze, które przenikają do produktu, a później do naszego organizmu. Kwestia przecięcia woreczka i wysypania zawartości do garnka przed ugotowaniem trwa sekundy, a nasze zdrowie jest zdecydowanie tego warte!
Kwestia przyprawienia
To już coś zupełnie pobocznego, ale przyznajcie sami, że gotując ryż w woreczku, nic już tam do niego nie dorzucicie. A kiedy gotujemy ryż czy kaszę bez tego zbędnego opakowania, wówczas możemy od razu dorzucić jakieś przyprawy, np. antyzapalną kurkumę, czy cynamon cejloński. Można także ugotować ziarna w bulionie. Poprzez pozbycie się woreczków, zdecydowanie zwiększymy swoje możliwości kulinarne 🙂
Przepisy z bloga na bazie kaszy i ryżu 🙂
Na koniec kilka wspaniałych przepisów, którymi warto wzbogacić swoją kuchnię. Zachęcam do wypróbowania:
- gotowana kasza jaglana z jabłkiem,
- daktylowe trufle z kaszą jaglaną,
- kasza gryczana z łososiem i warzywami,
- kasza bulgur na pomidorowo,
- ryżowy pudding cytrynowy.
Przeczytaj także:
Informacje nt. witamin z grupy B zostały zaczerpnięte z portalu poradnikzdrowie.pl
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂