Tym razem mam dla Was sposób na odświeżenie klasycznej kaszy. Bo wystarczy dodać zaledwie kilka składników, aby zyskała ona rewelacyjny smak 🙂 Oto kasza bulgur na pomidorowo. Wspaniały dodatek do obiadu, bardzo polecam. Kasza bulgur jest znana jako bardzo dobre źródło błonnika, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Wpływa także na poprawę procesu trawienia, perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Warto zaznaczyć, że ugotowana kasza bulgur w 100 g zawiera 18.58 g węglowodanów, z czego tylko 0.10 g to cukry proste. To oznacza, że kasza bulgur ma indeks glikemiczny (IG = 46). Dzięki czemu nie powoduje ona gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, co znaczy, że bez problemu mogą sięgać po nią diabetycy. Zapraszam do prostego przepisu na pyszną kaszę bulgur na pomidorowo. Kaszę przygotowaną w ten sposób polecam także najmłodszym, mój Antoś uwielbia. Wtedy jednak przygotujmy łagodniejszą wersję bez płatków chilli 🙂
Składniki (4 porcje):
- kasza bulgur, 200g,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 4 pomidory malinowe,
- łyżeczka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i płatków chilli,
- około 500ml wywaru warzywnego.
Sposób przygotowania
Najpierw należy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki. Następnie kroimy pomidory w kostkę. Później drobno siekamy czosnek i cebulkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane. Podsmażamy najpierw cebulkę z czosnkiem, a następnie dodajemy także pomidory. Po chwili wrzucamy suchą kaszę i dodajemy przyprawy. Zalewamy wszystko wywarem, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut aż kasza wchłonie płyn.
Kasza przygotowana w ten sposób to świetny dodatek np. do kurczaka a’la fajita 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DAL 1 PORCJI:
256kcal
Białko: 8,2g
Węglowodany: 47,8g
Tłuszcz: 5,6g
Błonnik pokarmowy: 8,5g
Ładunek glikemiczny: 20,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂