Sałateczki… w mojej kuchni są zawsze mile widziane! Dzisiaj czeka na Was obłędna sałatka z gotowanym kurczakiem, winogronem, chrupiącymi orzechami… to prawdziwa skarbnica witamin i polifenoli. Połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia 🙂 Jeśli macie ochotę wzbogacić Wasze codzienne menu w moc witamin i składników mineralnych, to ta propozycja jest właśnie dla Was. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki (4 porcje):
- garść mixu sałat (około 150g),
- 150g piersi z kurczaka,
- garść ciemnego winogrona,
- garść orzechów włoskich,
- ser camembert naturalny, 120g,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki dobrej jakości miodu.
Sposób przygotowania
Najpierw pierś z kurczaka ugotuj w wodzie. W tym celu włóż mięso do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem. W tym czasie pokrój ser camembert w mniejsze kawałki, winogrono przekrój na pół, a orzechy włoskie posiekaj. Następnie poczekaj, aż ugotowane mięso ostygnie i pokrój je w mniejsze kawałki.
Później wszystkie składniki oprócz orzechów wrzuć do miski.
Następnie zalej je dressingiem miodowo-musztardowym. W tym celu wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę i miód z odrobiną wody.
Dressing dodaj do sałatki i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę orzechami włoskimi. Smacznego!
Jedna porcja sałatki to:
około 257 kcal
Białko: 15,6g
Węglowodany: 9,0g
Tłuszcz: 18,3g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 3,5 (IG = 45,7)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂