Kolejna propozycja na fajny deser. Właściwie to nie taki słodki, bo cytrynowy. Ale naprawdę pyszny! Jak zwykle ekspresowy w przygotowaniu, z minimalną ilością składników. Ryżowy pudding cytrynowy, polecam 🙂

Ryżowy pudding cytrynowy – składniki (2 porcje):
- 100g ryżu basmati,
- szklanka napoju owsianego + 2 łyżki (można zastąpić mlekiem lub innym niesłodzonym napojem roślinnym),
- łyżka mąki kukurydzianej,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- otarta skórka z połowy cytryny,
- dwie łyżki orzechów włoskich,
- odrobina stewii (tutaj o zaletach stosowania tego zamiennika cukru).
Sposób przygotowania
Najpierw wlewam do garnuszka dwie łyżki napoju owsianego i dodaję mąkę ryżową. Dokładnie mieszam, aby nie było żadnych grudek.
Następnie dosypuję do garnuszka ryż (bez woreczka) i wlewam szklankę napoju owsianego.
Całość gotuję na średnim ogniu do czasu, aż ryż wchłonie napój owsiany.
W tym czasie wyciskam z cytryny sok i ścieram skórkę.
Gdy ryż już będzie ugotowany, to dodaję do niego sok z cytryny, otartą skórkę oraz szczyptę stewii. Całość mieszam.
Gotowy pudding wykładam do pucharków, a na wierzch wrzucam posiekane orzechy włoskie.
Schładzam w lodówce przed podaniem przez minimum kilka godzin w celu wytworzenia się skrobi opornej. Koniecznie przeczytaj więcej na jej temat tutaj.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 294kcal
Białko: 6,2g
Węglowodany: 47,7g
Tłuszcz: 9,0g
Błonnik pokarmowy: 2,1g
Ładunek glikemiczny: 30,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂