Zaparcia to problem zdrowotny polegający na utrudnionym, rzadkim lub bolesnym wypróżnianiu. Są definiowane jako zmniejszona częstotliwość wypróżnień (zwykle mniej niż trzy razy w tygodniu) lub wypróżnienia, które wymagają dużego wysiłku i są bolesne. Zaparcia mogą prowadzić do uczucia dyskomfortu, wzdęć i uczucia niepełnego wypróżnienia. Bez wątpienia obecny styl życia sprzyja zaparciom (niska aktywność fizyczna, żywność przetworzona…), natomiast to my sami mamy realny wpływ na to, jak sobie z nimi radzić. Poznaj 10 kluczowych zaleceń na pomoc przy zaparciach.
10 kluczowych zaleceń na pomoc przy zaparciach
- Błonnik pokarmowy
Włącz do diety więcej błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik pomaga zmiękczyć stolec i poprawić perystaltykę jelit. Źródła błonnika to: owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona. - Picie wody
Upewnij się, że pijesz wystarczającą ilość wody każdego dnia. Odpowiednie nawodnienie pomaga utrzymać miękki stolec i ułatwia jego przemieszczanie się przez jelita. - Owoce i warzywa
Spożywaj różnorodne owoce i warzywa, zwłaszcza te o wysokiej zawartości wody, takie jak arbuz, ogórki, sałata i melony. - Oleje roślinne
Dodaj do diety zdrowe oleje roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej lniany czy nierafinowany olej rzepakowy, aby wspomóc ruchy jelit. - Produkty pełnoziarniste
Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, czy grube kasze. - Probiotyki
Produkty zawierające probiotyki, takie jak: jogurt naturalny czy kiszone ogórki, mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej mikroflory bakteryjnej w jelitach. - Regularne posiłki
Zadbaj o regularne posiłki i unikaj pomijania posiłków. Regularność jedzenia pomaga w utrzymaniu właściwej perystaltyki jelit. - Ograniczanie produktów przetworzonych
Ogranicz spożycie przetworzonych produktów spożywczych, ponieważ zawierają znikome ilości błonnika i substancji odżywczych. - Unikanie nadmiaru produktów mlecznych
W niektórych przypadkach nadmiar produktów mlecznych może przyczynić się do zaparć. Spróbuj zastąpić tradycyjne produkty mleczne alternatywami, takimi jak fortyfikowane napoje roślinne. - Włącz do swojej diety szczególnie polecane produkty przy zaparciach:
– suszone śliwki – są one naturalnym środkiem przeczyszczającym, dzięki zawartości sorbitolu i błonnika; mogą być spożywane w formie przekąski lub naparu (np. moczenie kilku śliwek w wodzie na noc i picie rano),
– siemię lniane – działa jak naturalny środek przeczyszczający, gdy jest spożywane z wodą (kisiel lniany); można dodać także 1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego do jogurtu, owsianki lub smoothie,
– aloes – sok z aloesu działa łagodnie przeczyszczająco i wspomaga regenerację ścian jelit,
– ciepła woda z miodem – spożywanie jednej łyżki miodu rozpuszczonego w ciepłej (nie gorącej) wodzie rano na czczo może stymulować pracę jelit i pomóc w wypróżnianiu.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂