Kochani! Czas na wyjątkowy przepis, a mianowicie chleb bez mąki! 🙂 Na bazie twarogu, bogaty w ziarna (poczytaj o nich tutaj) i płatki owsiane, a zatem taki bardzo treściwy, sycący i bogatobiałkowy. Kiedyś zamieściłam już przepis na chlebek twarogowy a’la pizza (zerknijcie tutaj), a teraz czas na klasyczny chlebek twarogowy z ziarnami. Serdecznie zachęcam do skosztowania każdego z nich. Poniższy przepis można wykorzystać jako bazę do tradycyjnych kanapek zarówno na słono, jak i na słodko. Będzie tutaj pasować hummus, warzywka, ulubiony ser, wędlina, ale także masło orzechowe i banany…:)
Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):
- twaróg chudy, 500g,
- 3 jajka,
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 2 szklanki płatków owsianych górskich (około 200g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
Ziarna wsyp do miski.
Następnie dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Później dodaj rozkruszony twaróg i wbij jajka. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól.
Całość najpierw dokładnie wymieszaj łyżką, a później wyrób ciasto rękoma.
Gotową masę wrzuć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 60 minut.
Jedna porcja z 12, to:
około 155 kcal
Białko: 12,3g
Węglowodany: 14,7g
Tłuszcz: 5,9g
Błonnik pokarmowy: 2,2g
Ładunek glikemiczny: 4,8g (IG = 38,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂