Zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami. Dlaczego warto wprowadzić te dwa produkty do swojej diety?

1K

Kochani, zapraszam Was na kolejną odsłonę zielonej miksturki. Tym razem jest to zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami. Dlaczego warto mieć te dwa produkty w swojej diecie? Co dobrego czynią w naszym organizmie? Odpowiedzi na te pytania i receptura na pyszną i zdrową miksturkę już na Was czeka, zapraszam! 🙂

Zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami
Zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami. Wpis i zdjęcia użytych produktów nie stanowią materiału reklamowego, nie jest to żadna forma współpracy.

Olej z wiesiołka – dlaczego warto go stosować?

  • jest w nim aż 70% kwasu linolowego, który chroni nas przed miażdżycą, chorobami sercowymi, cukrzycą typu 2 i niektórymi nowotworami, w tym rakiem piersi i prostaty,
  • olej z wiesiołka to jedno z nielicznych źródeł wyjątkowo cennego kwasu gamma-linolenowego (GLA), co czyni go silnie przeciwzapalnym olejem,
  • ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości olej ten zmniejsza ból i łagodzi sztywność poranną stawów u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS),
  • sprawdza się też u osób z atopowym zapaleniem skóry, łagodzi bowiem objawy takie jak obrzęki, swędzenie skóry i obecność strupów czy zaczerwienienie,
  • olej z wiesiołka wpływa korzystnie na lipidogram – zwiększa stężenie cholesterolu HDL i obniża poziom trójglicerydów,
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • sprawdza się w zespole suchego oka,
  • poprawia stan skóry u osób z trądzikiem.

Uwaga! Olej ten stosujemy tylko i wyłącznie na zimno!

Algi – dlaczego warto je stosować?

Algi z uwagi na wysoką zawartość witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy określane są jako superfood. Stosuje się je wspomagająco w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, łuszczycy, chorób reumatycznych czy osteoporozy. Ich spożywanie jest także korzystne dla pracy naszego mózgu, poprawia pamięć, koncentrację i łagodzi stany lękowe.

Chlorella, jak czytamy na opakowaniu, zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz białka. Ta słodkowodna alga działa korzystnie na trawienie, wspomaga pracę wątroby oraz pomaga usuwać z organizmu toksyczne produkty przemiany materii. Znajdziemy w niej witaminę A, która wpływa na stan błon śluzowych i skóry, pomaga też w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Zawarte w chlorelli białko przyczynia się do zachowania zdrowych kości, wzrostu i utrzymania masy mięśniowej.

Spirulina z kolei wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu, wspiera odchudzanie, zwiększa ogólną odporność organizmu i zmniejsza stan zapalny.

Zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami – składniki:

  • kefir, 200g,
  • łyżka chlorelli w proszku (można wymienić na spirulinę),
  • łyżeczka oleju z wiesiołka,
  • 1/2 banana,
  • 2 łyżki otrębów żytnich,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Sposób przygotowania

Najpierw z cytryny wyciśnij sok. Następnie wszystkie składniki umieść w naczyniu i zblenduj na gładki koktajl. Gotowe! 🙂

Koktajl to:
około 287 kcal
Białko: 17,1g
Węglowodany: 40,6g
Tłuszcz: 11,1g
Błonnik pokarmowy: 6,2g
Ładunek glikemiczny: 14,3 (IG = 41,6)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij