Kochani, zapraszam Was na kolejną odsłonę zielonej miksturki. Tym razem jest to zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami. Dlaczego warto mieć te dwa produkty w swojej diecie? Co dobrego czynią w naszym organizmie? Odpowiedzi na te pytania i receptura na pyszną i zdrową miksturkę już na Was czeka, zapraszam! 🙂

Olej z wiesiołka – dlaczego warto go stosować?
- jest w nim aż 70% kwasu linolowego, który chroni nas przed miażdżycą, chorobami sercowymi, cukrzycą typu 2 i niektórymi nowotworami, w tym rakiem piersi i prostaty,
- olej z wiesiołka to jedno z nielicznych źródeł wyjątkowo cennego kwasu gamma-linolenowego (GLA), co czyni go silnie przeciwzapalnym olejem,
- ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości olej ten zmniejsza ból i łagodzi sztywność poranną stawów u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS),
- sprawdza się też u osób z atopowym zapaleniem skóry, łagodzi bowiem objawy takie jak obrzęki, swędzenie skóry i obecność strupów czy zaczerwienienie,
- olej z wiesiołka wpływa korzystnie na lipidogram – zwiększa stężenie cholesterolu HDL i obniża poziom trójglicerydów,
- łagodzi objawy menopauzy,
- sprawdza się w zespole suchego oka,
- poprawia stan skóry u osób z trądzikiem.
Uwaga! Olej ten stosujemy tylko i wyłącznie na zimno!
Algi – dlaczego warto je stosować?
Algi z uwagi na wysoką zawartość witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy określane są jako superfood. Stosuje się je wspomagająco w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, łuszczycy, chorób reumatycznych czy osteoporozy. Ich spożywanie jest także korzystne dla pracy naszego mózgu, poprawia pamięć, koncentrację i łagodzi stany lękowe.
Chlorella, jak czytamy na opakowaniu, zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz białka. Ta słodkowodna alga działa korzystnie na trawienie, wspomaga pracę wątroby oraz pomaga usuwać z organizmu toksyczne produkty przemiany materii. Znajdziemy w niej witaminę A, która wpływa na stan błon śluzowych i skóry, pomaga też w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Zawarte w chlorelli białko przyczynia się do zachowania zdrowych kości, wzrostu i utrzymania masy mięśniowej.
Spirulina z kolei wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu, wspiera odchudzanie, zwiększa ogólną odporność organizmu i zmniejsza stan zapalny.
Zielony koktajl mocy z olejem z wiesiołka i algami – składniki:
- kefir, 200g,
- łyżka chlorelli w proszku (można wymienić na spirulinę),
- łyżeczka oleju z wiesiołka,
- 1/2 banana,
- 2 łyżki otrębów żytnich,
- 1/2 cytryny,
- 2 łyżki natki pietruszki.
Sposób przygotowania
Najpierw z cytryny wyciśnij sok. Następnie wszystkie składniki umieść w naczyniu i zblenduj na gładki koktajl. Gotowe! 🙂
Koktajl to:
około 287 kcal
Białko: 17,1g
Węglowodany: 40,6g
Tłuszcz: 11,1g
Błonnik pokarmowy: 6,2g
Ładunek glikemiczny: 14,3 (IG = 41,6)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂