Kochani, ten przepis to kolejny dowód na to, że najlepsze dania powstają zupełnie przypadkiem. Bezmięsne koko-pomidoro to coś w rodzaju gęstej zupy albo risotto. W każdym razie smak jest bajeczny, szczególnie dla miłośników kokosa i klasycznej pomidorowej. Ja byłam zachwycona! 🙂 Serdecznie polecam Wam wypróbować to proste i zaskakujące w smaku danie. Przyjazne także insulinoopornym 🙂

Składniki (4 porcje):
- 1 puszka białej fasoli (240g netto; oczywiście lepsza będzie ze słoika :)),
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem),
- 1 szklanka mleka kokosowego (polecam Real Thai z kartonika),
- 1/2 cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (tutaj ilość w zależności od preferencji, czy wolicie coś bardziej, czy mniej pomidorowego),
- szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonej bazylii.

Sposób przygotowania
Najpierw czerwoną soczewicę wrzuć na sitko i porządnie przepłucz. Następnie umieść nasiona w garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Ugotowaną soczewicę raz jeszcze wrzuć na sitko i przepłucz. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Następnie dorzuć odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy i ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość zalej mlekiem kokosowym i dopraw do smaku. Gotuj przed około 10 minut mieszając w trakcie.
Smacznego! 🙂

Jedna porcja dania to:
około 218 kcal
Białko: 11,6g
Węglowodany: 35,4g
Tłuszcz: 4,2g
Błonnik pokarmowy: 6,5g
Ładunek glikemiczny: 9,7 (IG = 33,8)
Spróbuj także:
Jeśli macie ochotę wypróbować gotową dietę wykluczającą mięso, serdecznie zachęcam do odwiedzenia mojego internetowego sklepu. Czeka tam na Was gotowa dieta WEGE SMAKI 🙂 Obłędnie pyszna! 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂