Pieczone kotleciki z indyka i cukinii

1K

Czy wiecie, że danie mięsne można przygotować także w całkiem zdrowej wersji? Wystarczy zamiast obróbki cieplnej, jaką jest smażenie, wybrać pieczenie. Dodać do mięska pyszne warzywa, najlepiej sezonowe i tak oto mamy przepis na fajne, zdrowe danie. Oto pieczone kotleciki z indyka i cukini. Idealnie sprawdzą się także w diecie najmłodszych.

pieczone kotleciki z indyka i cukini

Pieczone kotleciki z indyka i cukini – składniki (10 sztuk):

  • 300g mielonego mięsa z indyka,
  • 2 cukinie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw cukinię wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na około 10 minut, następnie pozbywam się nagromadzonej wody. (Bardzo ważne jest aby dokładnie odsączyć cukinię!).
  2. Następnie natkę pietruszki drobno siekam.
  3. Później nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  4. W naczyniu mieszam ze sobą mięso, cukinię, natkę pietruszki. Dodaję jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie doprawiam. (Ja użyłam około 2 łyżki majeranku i 1 łyżkę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu).
  5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie smaruję go oliwą.
  6. Później z powstałej masy lepię kotleciki i delikatnie je spłaszczam. Układam na blaszce.
  7. Kotleciki piekę przez około 40-50 minut.

Smacznego! 🙂

JEDEN PULPECIK TO:
około 93kcal
Białko: 8,7g
Węglowodany: 6,5g
Tłuszcz: 4,0g
Błonnik pokarmowy: 1,2g
Ładunek glikemiczny: 3,7

Pieczone kotleciki z indyka i cukini

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij