Czy wiecie, że danie mięsne można przygotować także w całkiem zdrowej wersji? Wystarczy zamiast obróbki cieplnej, jaką jest smażenie, wybrać pieczenie. Dodać do mięska pyszne warzywa, najlepiej sezonowe i tak oto mamy przepis na fajne, zdrowe danie. Oto pieczone kotleciki z indyka i cukini. Idealnie sprawdzą się także w diecie najmłodszych.
Pieczone kotleciki z indyka i cukini – składniki (10 sztuk):
- 300g mielonego mięsa z indyka,
- 2 cukinie,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Najpierw cukinię wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na około 10 minut, następnie pozbywam się nagromadzonej wody. (Bardzo ważne jest aby dokładnie odsączyć cukinię!).
- Następnie natkę pietruszki drobno siekam.
- Później nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- W naczyniu mieszam ze sobą mięso, cukinię, natkę pietruszki. Dodaję jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie doprawiam. (Ja użyłam około 2 łyżki majeranku i 1 łyżkę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu).
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie smaruję go oliwą.
- Później z powstałej masy lepię kotleciki i delikatnie je spłaszczam. Układam na blaszce.
- Kotleciki piekę przez około 40-50 minut.
Smacznego! 🙂
JEDEN PULPECIK TO:
około 93kcal
Białko: 8,7g
Węglowodany: 6,5g
Tłuszcz: 4,0g
Błonnik pokarmowy: 1,2g
Ładunek glikemiczny: 3,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂