Przepyszne ciasto z ciecierzycy bez cukru i słodzików

400

Kolejna inspiracja na zdrowe słodkości do kawy i nie tylko, którą możecie zaskoczyć domowników i gości. Przepyszne ciasto z ciecierzycy bez cukru i słodzików to całkiem sycący kawałek dobroci 🙂 Zgodnie z moją filozofią nie użyłam do jego przygotowania ani rafinowanego cukru, ani słodzika. Zatem dzięki czemu ciasto jest słodkie? Dodatek banana oraz soczystej pomarańczy zrobił swoje! A do tego spód bazujący na suszonych daktylach. Wszystko pyszne, a w efekcie mamy wypiek bazujący na naturalnej słodyczy użytych produktów. Serdecznie polecam! No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością – kawałek tego ciasta ma niski ładunek glikemiczny 🙂 Trudno mi jednoznacznie napisać, o jakim smaku jest to ciasto. Bo wyczuwalny jest zarówno orzech, pomarańcza, a także wanilia. Wypróbujcie i sprawdźcie sami, co tutaj przeważa 🙂

Składniki (tortownica o średnicy 26cm; 12 porcji):

Spód

  • mała garść suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki płatków migdałowych.

Ciasto

  • 400g ugotowanej ciecierzycy ze słoika – wykorzystamy zarówno ciecierzycę, jak i wodę po niej (może być z puszki, ja zwykle kupuję taką w słoiku w Lidlu; 400g to masa ciecierzycy netto),
  • 1 puszka gęstego mleczka kokosowego, masa netto 400g (używamy tylko gęstej, białej części),
  • sok z 1 soczystej pomarańczy oraz starta skórka z owocu,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 1 średni, bardzo dojrzały banan,
  • 2 łyżki mąki kokosowej.

Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od przygotowania tortownicy, czyli po prostu wykładamy ją papierem do pieczenia.

Teraz czas na spód 🙂
Najpierw zalewamy suszone daktyle, płatki owsiane i płatki migdałowe wrzątkiem, niech woda sięga około 1cm ponad zawartość. Następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy i zabieramy się za przygotowanie ciasta.

Ciasto
Najpierw oddzielamy ciecierzycę od wody, w której się moczyła. Wodę po ciecierzycy wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Ciecierzycę wrzucamy do miski i dodajemy do niej startą skórkę i wyciśnięty sok z pomarańczy, banana, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy oraz mąkę kokosową i gęstą część mleczka kokosowego. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy. Na koniec należy delikatnie wmieszać ubitą wodę po ciecierzycy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto jeszcze na około 20 minut w piekarniku. Następnie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce!

Smacznego! 🙂

1 KAWAŁEK, TO:
około 223kcal
Białko: 6,5g
Węglowodany: 23,2g
Tłuszcz: 13,0g
Błonnik pokarmowy: 5,4g
Ładunek glikemiczny: 9,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. No dobrze, moje nie wyszło tak pięknie jak u Ciebie ale przyznaje, że jets cudownie smaaaaczne!

    1. Natalia Autor says:

      To najważniejsze! Że smakuje obłędnie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij