Koktajl kokosowo-jagodowy, czyli coś pysznego na szybko. Jagody to ten rodzaj owoców, który warto włączyć na stałe do swojej diety. Nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe. Hamują biegunki i pomagają w leczeniu zatruć pokarmowych. Dzięki nim zmniejsza się także stężenie cukru we krwi – również u cukrzyków. Sezonowo pojawiają się latem, ale spokojnie można z nich korzystać przez cały rok, bo w formie mrożonej dostaniemy je w każdym markecie. Połączenie jagód z delikatnym mlekiem kokosowym i masłem orzechowym jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych! Zapraszam do przepisu dla małych i dużych 🙂
Składniki (1 porcja):
- mleko kokosowe z kartonika, 200ml,
- garść jagód (mogą być mrożone),
- łyżka masła orzechowego 100%.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na gładki koktajl i gotowe! 🙂
TAKI KOKTAJL TO:
około 205 kcal
Białko: 5,6 g
Węglowodany: 14,6 g
Tłuszcz: 14,4 g
Błonnik pokarmowy: 3,2 g
Ładunek glikemiczny: 5,1
Taki koktajl może z powodzeniem pojawić się w menu osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością – ma niski ładunek glikemiczny. Zachęcam także do włączenia go w menu dziecięce, myślę, że zasmakuje najmłodszym 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂