Dzisiaj zapraszam Was na kolejny wpis z serii dietoterapii w wybranych jednostek chorobowych. Tym razem o tym, jak powinna wyglądać dieta po usunięciu woreczka żółciowego. A generalnie zalecenia takiej diety nieco odbiegają od sposobu powszechnie uważanego za zdrowy i bogaty w błonnik pokarmowy. Tutaj musimy zadbać przede wszystkim o to, aby dieta była lekkostrawna i z ograniczoną ilością tłuszczu. Serdecznie zapraszam do konkretnych zaleceń odnośnie diety po usunięciu woreczka żółciowego i skorzystania z przykładowych posiłków z mojego bloga.
Zabieg usunięcia woreczka żółciowego
Usunięcie woreczka żółciowego, czyli cholecystektomia to zabieg związany zwykle ze stanami zapalnymi dróg żółciowych oraz kamicą żółciową w stopniu zaawansowanym. Świeżo po operacji pacjent zostaje karmiony drogą inną niż doustną, ewentualnie otrzymuje bogatoenergetyczne produkty w formie płynnej. Po powrocie ze szpitala do domu należy przestrzegać zasad specjalnej diety.
Za co odpowiada pęcherzyk żółciowy?
Pęcherzyk żółciowy to miejsce, w którym magazynowana jest żółć wytwarzana w wątrobie i potrzebna do trawienia tłuszczów. Żółć zawiera enzymy trawienne i kwasy, które rozbijają cząsteczki tłuszczu i ułatwiają ich wchłonięcie do organizmu, gdzie potem są wykorzystywane jako źródło energii, budulec tkanek albo zapasowy materiał energetyczny.
Dieta po operacji usunięcia woreczka żółciowego
Należy zaznaczyć, że dieta po usunięciu woreczka żółciowego wiąże się z pewnymi restrykcjami i należy ją stosować do końca życia. Natomiast trzeba mieć na uwadze fakt, że organizm po pewnym czasie zaadaptuje się do braku „magazynu” żółci i będzie mógł sobie poradzić z mniejszą jej ilością, więc w miarę upływu czasu będzie można pozwolić sobie na więcej odstępstw. Kluczowe jest zachowanie zasad zdrowej diety i unikanie smażenia, tłustych produktów, produktów wysoko przetworzonych, a do tego warto zrezygnować z używek, takich jak alkohol czy papierosy.
– dieta po cholecystektomii powinna być bogata w produkty i potrawy o działaniu przeciwzapalnym i dostarczać wszystkich witamin i składników mineralnych,
– musi cechować się niską zawartością tłuszczu,
– powinna być lekkostrawna,
– posiłki należy spożywać, regularnie, powoli i w spokoju,
– należy ograniczyć podaż błonnika pokarmowego,
– warto wyeliminować alkohol,
– posiłki powinny mieć niewielką objętość i powinny być spożywane 4-5 razy dziennie,
– ostatni posiłek należy spożyć około 3 godziny przed snem,
– zaleca się zrezygnowanie ze smażenia,
– polecane formy obróbki termicznej, to: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie,
– raczej należy zrezygnować z produktów wzdymających, ostrych, opóźniających opróżnianie żołądka (dania tłuste, strączki, czekolada, słodycze, kawa, ostre przyprawy),
– tłuszcze należy wprowadzać stopniowo i w niewielkich ilościach, najlepiej w postaci tłuszczów z olejów roślinnych, półtłustego lub chudego nabiału, mielonego siemienia lnianego,
– warto zrezygnowanie z przetworzonych mięs, wędlin, kiełbas, itp.,
– tłuszcz lepiej dodawać do potraw po przyrządzeniu, czyli np. skropić zupę oliwą z oliwek,
– dieta powinna być odżywcza, sezonowo i nieprzetworzona,
– warto wprowadzić takie produkty, jak: chude mięso drobiowe, chude ryby, nabiał chudy lub półtłusty, czerstwe, pszenne białe pieczywo, ziemniaki, ugotowane, podduszone warzywa, najlepiej bez skórek, kasza manna, pieczone, podgotowane owoce, np. jabłka, ale też przetarte banany,
– należy natomiast zrezygnować z: alkoholu, tłustego mięsa ( wieprzowina, boczek, karkówka, przetwory mięsne, słonina, smalec), tłuste ryby można włączyć w późniejszym okresie ze względu na zawarte w nich dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 o charakterze przeciwzapalnym,
– chleb pełnoziarnisty, żytni na zakwasie oraz produkty zbożowe pełnoziarniste (kasze gruboziarniste, kasza gryczana, pęczak, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, płatki i otręby) lepiej zamienić na ich odpowiedniki uboższe w błonnik pokarmowy,
– wykluczamy z diety pieczywo cukiernicze, wyroby piekarnicze z dużą ilością cukru i tłuszczu, w tym drożdżówki, pączki, croissanty, kruche ciastka, gotowe ciasta,
– rezygnujemy z ostrych przypraw, sosów i dressingów, octu na rzecz świeżych i suszonych ziół,
– ograniczamy warzywa kapustne i wzdymające, owoce suszone, kandyzowane i marynowane,
– ograniczamy także mocną herbatę, kawę, kakao (także czekolada), napoje gazowane, a nawadniamy się wodą.
Przykładowe posiłki z bloga, które mogą pojawić się w diecie osoby bez woreczka żółciowego
- krem z dyni i batata,
- krem cukiniowo-ziemniaczany,
- sałatka z awokado i kurczakiem,
- mleczny koktajl bananowo-orzechowy,
- makaron z kurczakiem i warzywami w sosie curry.
Przeczytaj także:
Na podstawie:
– H., A. Ciborowscy: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka.
– https://www.nowafarmacja.pl/blog/dieta-po-usunieciu-woreczka-zolciowego-co-jesc-a-czego-unikac
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂