Krem cukiniowo-ziemniaczany

96

Krem cukiniowo-ziemniaczany to jedna z moich ulubionych zup. Zawsze się udaje i jest przepyszna. Idealna na jesień. Świetnie sprawdzi się także w menu dla dzieci. Ta zupka nie wymaga żadnych przypraw, jest pyszna sama w sobie. Polecam, na pewno Wam zasmakuje 🙂

krem cukiniowo-ziemniaczany

Krem cukiniowo-ziemniaczany – składniki (6 porcji):

  • 2 średnie cukinie,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • litr wywaru warzywnego (ja używam kostkę warzywną BIO 100% suszonych warzyw),
  • 3 łyżki mleka kokosowego z kartonika lub śmietanki 18%,
  • biały sezam niełuskany oraz natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania

Najpierw cebulę oraz czosnek siekamy w kosteczkę.

Następnie ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę.

Później myjemy cukinie i również kroimy je w kostkę.

W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane i podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy zaczną wydzielać aromat to dorzucamy ziemniaki i cukinie.

Wszystko mieszamy i chwilkę przesmażamy.

Zalewamy warzywa wywarem i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.

Po tym czasie blendujemy zupkę na krem za pomocą ręcznego blendera.

Na koniec dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy.

Gotową zupkę podajemy z nasionami sezamu oraz natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij