Krem cukiniowo-ziemniaczany to jedna z moich ulubionych zup. Zawsze się udaje i jest przepyszna. Idealna na jesień. Świetnie sprawdzi się także w menu dla dzieci. Ta zupka nie wymaga żadnych przypraw, jest pyszna sama w sobie. Polecam, na pewno Wam zasmakuje 🙂
Krem cukiniowo-ziemniaczany – składniki (6 porcji):
- 2 średnie cukinie,
- 4 małe ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- litr wywaru warzywnego (ja używam kostkę warzywną BIO 100% suszonych warzyw),
- 3 łyżki mleka kokosowego z kartonika (lub śmietanki 18%),
- biały sezam niełuskany oraz natka pietruszki do podania (po 1 łyżeczce na porcję).
Sposób przygotowania
Najpierw cebulę oraz czosnek siekamy w kosteczkę.
Następnie ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę.
Później myjemy cukinie i również kroimy je w kostkę.
W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane i podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy zaczną wydzielać aromat to dorzucamy ziemniaki i cukinie.
Wszystko mieszamy i chwilkę przesmażamy.
Następnie zalewamy warzywa wywarem i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.
Po tym czasie blendujemy zupkę na krem za pomocą ręcznego blendera.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy.
Gotową zupkę podajemy z nasionami sezamu oraz natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 134 kcal
Białko: 5,5g
Węglowodany: 17,2g
Tłuszcz: 6,0g
Błonnik pokarmowy: 3,3
Ładunek glikemiczny: 6,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂