Jesienna rozpusta warta grzechu! Top deser na jesień :) Crumble pod kruszonką pachnące cynamonem…

1.5K

Kto ma ochotę na mały, słodki grzeszek w jesiennej odsłonie, serdecznie zachęcam do wypróbowania tego cuda! Uwierzcie mi na słowo, jest wart każdej kilokalorii 🙂 Przygotowałam go w piątek z myślą o naszych gościach, którzy potwierdzają, że jest absolutnie przepyszny! Jesienna rozpusta warta grzechu! Top deser na jesień 🙂 Zapraszam do wypróbowania! 🙂

Deser jesienna rozkosz

Kilka słów o cukrze kokosowym

Do przygotowania tego deseru użyłam cukru kokosowego. Jest on pozyskiwany z kwiatostanów palmy kokosowej wyrastającej z orzecha kokosowego. Ma brązową barwę, stąd też moje drożdżówki również takie są 🙂 Wcale nie dlatego, że były za długo piekarniku 🙂 W smaku jest dość charakterystyczny, czuć nutę egzotyki. Cukier kokosowy jest naturalną substancją słodzącą, stanowiącą alternatywę dla tradycyjnego cukru białego lub trzcinowego, którego nie używam. Możemy go kupić w formie kryształów, kostek cukrowych, a także w postaci płynnej. Łatwo zastąpić nim tradycyjny biały cukier, bo w zasadzie różnią się tylko kolorem, a poziom słodkości mają bardzo zbliżony. Pod względem kaloryczności cukier kokosowy jest nieco mniej kaloryczny od tradycyjnego białego 381 vs. 405 kcal/100g. Również kluczową różnicą jest jego niski indeks glikemiczny. Według Instytutu Badawczego Żywności i Żywienia Republiki Filipin indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35 (niski)*, podczas gdy IG cukru tradycyjnego wynosi 100 (wysoki). Pod względem budowy tradycyjny biały cukier składa się niemalże w 100% z sacharozy, a cukier kokosowy zawiera 70-79% sacharozy, około 9% fruktozy i około 3% glukozy. W cukrze kokosowym znajdziemy także śladowe ilości witaminy C, żelaza i magnezu, natomiast absolutnie nie możemy go traktować jako źródło witamin. W mojej opinii nadal jeden i drugi cukier to tzw. puste kalorie i powinniśmy ich unikać. Czasami jednak są pewne wyjątki, jak właśnie upieczenia ciasta na drożdżówki, gdzie cukier kokosowy nada im nie tylko charakterystycznego smaku, ale także koloru.
*Według innych danych z Uniwersytetu w Sydney IG cukru kokosowego wynosi 54 (średni), ale to wciąż mniej niż tradycyjny cukier biały.

Składniki (foremka 17x19cm; 6 porcji):

  • 2 małe jabłka,
  • 2 gruszki,
  • rodzynki niesiarkowane, 4 łyżki,
  • 0,6 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • 50g zimnego masła (plus 1/2 łyżeczki do natłuszczenia foremki),
  • 4 łyżki cukru kokosowego (lub innego słodzidła, np. erytrolu czy stewii).

Sposób przygotowania

Owoce obierz (lub nie, bo mogą być ze skórką) i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je na patelnię wraz z rodzynkami. Dodaj także około 1/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Podduś całość przez około 10 minut.

Następnie przygotuj foremkę i natłuść ją delikatnie masłem (użyj około 1/2 łyżeczki masła). Później przygotuj kruszonkę. Wrzuć do miski płatki owsiane, mąkę, cukier i kawałki zimnego masła. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę. Na koniec podduszone owoce przełóż do foremki, a na wierzchu rozłóż równomiernie kruszonkę.

Deser jesienna rozkosz
Deser jesienna rozkosz
Deser przed włożeniem do piekarnika

Oprósz całość odrobiną cynamonu. Tak przygotowane owoce włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 35 minut.

Deser smakuje najlepiej na ciepło i oczywiście z dodatkiem lodów waniliowych… 🙂

Jedna porcja deseru to:
około 238 kcal
Białko: 3,1g
Węglowodany: 42,4g
Tłuszcz: 7,7g
Błonnik pokarmowy: 4,4g
Ładunek glikemiczny: 17,4g (IG = 45,7)

Jedna porcja deseru plus gałka lodów waniliowych to:
około 331 kcal
Białko: 4,6g
Węglowodany: 53,0g
Tłuszcz: 12,7g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 22,8g (IG = 47,2)

Deser jesienna rozkosz
Jesienne crumble pod kruszonką

Nie wiem, czy wiesz, ale jakiś czas temu została wydana moja absolutnie wyjątkowa książka! Słodycze bez cukru i słodzików, w której znajdziesz aż 107 wspaniałych propozycji. Koniecznie sprawdź moją książkę i ciesz się zdrowymi łakociami.

Moja pierwsza książka już w sprzedaży!

A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂

Słodycze bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij