Czas na kolejną placuszkową inspirację! No bo kto nie kocha tych małych, okrągłych pyszności? 🙂 Na moim blogu znajdziecie już jedno zestawienie przepisów na placuszki, a teraz inspiracja, która ucieszy osoby na diecie roślinnej. Placuszki bananowe z tofu są wykonane bez użycia jajek, a mleko krowie, którego ja użyłam, możecie z powodzeniem zastąpić dowolnym niesłodzonym napojem roślinnym. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Placuszki bananowe z tofu – składniki (24 sztuki):
- 1 kostka tofu naturalnego, czyli 180g,
- 1 duży dojrzały banan (im bardziej dojrzały, tym placuszki będą słodsze),
- 4 krople aromatu waniliowego,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
- około 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ilość zależy od wielkości banana; ostatecznie powstałe ciasto musi być dość gęste),
- około 1,5 łyżki masła klarowanego do smażenia placuszków.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tych placuszków jest bardzo łatwe. Na początek wrzucamy do miski rozkruszone tofu, kawałki banana, mąkę, sodę oczyszczoną.
Dodajemy także mleko oraz aromat waniliowy i wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.
Następnie rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Ja smażyłam placuszki w 3 turach po 8 sztuk, zatem na każdą turę użyłam około 1 łyżeczki masła klarowanego. Masło dokładnie należy rozsmarować na całej powierzchni patelni.
Ciasto nakładamy łyżką (1 łyżka to jeden placuszek) i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Serwujemy np. z borówkami.
Jeden placuszek to:
około 37 kcal
Białko: 1,7g
Węglowodany: 4,2g
Tłuszcz: 1,6g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 46,8)
Takie placuszki mogą zagościć także w menu osób z zaburzeniami glikemii, np. insulinoopornością. Zachęcam wówczas zjeść je z pysznymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym, masłem orzechowym, dowolnymi nasionami oraz orzechami, czy świeżymi owocami, np. borówkami, albo malinami. Można także polać placuszki sosem na bazie owoców leśnych. Wystarczy podgrzać mieszankę mrożonych owoców leśnych w garnuszku np. z dodatkiem inuliny, która nie tylko wesprze pracę naszych jelit, ale także przy okazji zagęści sos 🙂
Do placuszków fajnie będzie pasować także zdrowa nutella na bazie awokado. Przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego! 🙂
Jeśli macie ochotę skosztować więcej zdrowych pyszności prosto z kuchni roślinnej, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z moją dietą gotową: „WEGE SMAKI” 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂