Zawsze mam w swojej kuchni mrożone owoce leśne, bo są przepyszne, bogate w polifenole i charakteryzują się niską zawartością cukrów prostych. Dziś przygotowałam wspaniały deser kokosowy z jagodami na gorąco. Ten deser to tak naprawdę nic takiego, bo tylko jogurt i podgrzane jagody, z dodatkiem czegoś chrupiącego na wierzchu. Niby nic, a jednak smakuje wyśmienicie i co najważniejsze – nie powoduje gwałtownych zmian w naszej gospodarce cukrowej. Ten deser to propozycja idealna dla osób z insulinoopornością. Serdecznie zapraszam! 🙂


Składniki (4 porcje):
- jogurt kokosowy, 200g,
- garść mrożonych jagód,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżeczki suszonych jagód goji.
*wersja opcjonalna
Jeśli chcesz, aby deser był dużo słodszy, to możesz podgrzać jagody z dodatkiem sproszkowanej stewii. O zaletach stosowania tego słodzika przeczytasz tutaj. Dodatkowo, jeśli lubisz, gdy na spodzie jest coś chrupiącego, to możesz pokusić się o przygotowanie domowej, przepysznej granoli i nałożyć około 1-2 łyżki na sam spód deseru.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Najpierw wrzucamy do garnuszka mrożone jagody i je podgrzewamy. W tym czasie wykładamy do pucharków jogurt kokosowy. Następnie polewamy go ciepłym musem jagodowym i na wierzch układamy płatki migdałowe oraz suszone jagody goji. Zjadamy od razu po przygotowaniu.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja deseru to:
około 79 kcal (tylko!)
Białko: 1,4 g
Węglowodany: 6,7 g
Tłuszcz: 5,0 g
Błonnik pokarmowy: 1,2 g
Ładunek glikemiczny: 0,6
Masz ochotę na więcej takich zdrowych pyszności na słodko, ale bez dodatku cukru, słodzików, glutenu i laktozy? Koniecznie sprawdź mojego e-booka! 🙂

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂