Czas na coś nowego, pysznego, odżywczego i prostego w przygotowaniu! Sałatka z makaronem strączkowym i warzywami to doskonały pomysł na kolację, albo do zabrania ze sobą do pracy w pojemnik. Jest pyszna, bardzo kolorowa i wartościowa. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron strączkowy, który jak wiecie z poprzednich wpisów warto mieć w swojej kuchni i z niego korzystać. Serdecznie zapraszam do wypróbowania nowego przepisu! 🙂
Składniki (6 porcji):
- makaron strączkowy z ciecierzycy, 100g (masa suchego makaronu; można użyć także z czerwonej soczewicy lub zielonego groszku; tutaj przeczytaj o tym, dlaczego warto uwzględnić tego rodzaju makarony w swojej diecie),
- 150 kukurydzy konserwowej (masa netto),
- 150g zielonego groszku konserwowego (masa netto),
- 140 suszonych pomidorów w zalewie z oleju (masa netto; czyli 1 słoiczek),
- ser feta, 100g,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj makaron al dente. W tym czasie odsącz kukurydzę i zielony groszek z zalewy i dokładnie przepłucz. Do miski wrzuć przepłukane warzywa i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodaj także odsączone i pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory oraz rozkruszoną fetę.
Na koniec dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Całość polej oliwą z oliwek (można użyć tej ze słoika po suszonych pomidorach) oraz posyp ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. Dzięki temu wytworzy się korzystna dla naszego zdrowia skrobia oporna.
Jedna porcja sałatki to:
około 219 kcal
Białko: 8,0g
Węglowodany: 21,5g
Tłuszcz: 11,0g
Błonnik pokarmowy: 3,8g
Ładunek glikemiczny: 5,7 (IG = 32,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂