Nie wszyscy przepadają za kalafiorem ze względu na jego mało wyraźny smak. A przecież wystarczy nieco poeksperymentować w kuchni i wyczarować coś więcej, niż tylko kalafiora z bułką tartą. Tym razem podkręciłam smak tego warzywa ostrą papryką i wyszło naprawdę super smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako chrupiąca przekąska, jak i jako dodatek do obiadu. Zapraszam do przepisu, przed Wami chrupiący kalafior na ostro.
Chrupiący kalafior na ostro – składniki (2 porcje):
- 1 kalafior, 500g,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Chrupiący kalafior na ostro – sposób przygotowania
- Najpierw opłucz i obierz kalafiora z zielonych liści i podziel go na małe różyczki.
- Następnie nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra-dół, i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Osuszone różyczki kalafiora wrzuć do miseczki, dodaj oliwę, sól
i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby różyczki były pokryte równomiernie przyprawami i oliwą. - Później gotowe różyczki przełóż na blachę i włóż do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Po upływie 20 minut zamieszaj warzywo aby rumieniło się także z drugiej strony.
- W międzyczasie posiekaj czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki.
- Po upływie 40 minut wyciągnij różyczki z piekarnika i wymieszaj je w miseczce z posiekaną cebulką i natką pietruszki. Życzę smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 148 kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 16,5g
Tłuszcz: 8,4g
Błonnik pokarmowy: 10,8g
Ładunek glikemiczny: 13,7
Wypróbuj także łagodniejszą wersję – pieczone różyczki z kalafiora.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂