Chrupiący kalafior na ostro

589

Nie wszyscy przepadają za kalafiorem ze względu na jego mało wyraźny smak. A przecież wystarczy nieco poeksperymentować w kuchni i wyczarować coś więcej, niż tylko kalafiora z bułką tartą. Tym razem podkręciłam smak tego warzywa ostrą papryką i wyszło naprawdę super smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako chrupiąca przekąska, jak i jako dodatek do obiadu. Zapraszam do przepisu, przed Wami chrupiący kalafior na ostro.

chrupiący kalafior na ostro

Chrupiący kalafior na ostro – składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • 3/4 łyżki ostrej papryki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Chrupiący kalafior na ostro – sposób przygotowania

  1. Najpierw opłucz i obierz kalafiora z zielonych liści i podziel go na małe różyczki. 
  2. Następnie nastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  3. Osuszone różyczki kalafiora wrzuć do miseczki, dodaj oliwę, sól
    i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby różyczki były pokryte równomiernie przyprawami i oliwą.
  4. Później gotowe różyczki przełóż na blachę i włóż do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Po upływie 20 minut zamieszaj warzywo aby rumieniło się także z drugiej strony.
  5. W międzyczasie posiekaj czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki.
  6. Po upływie 40 minut wyciągnij różyczki z piekarnika i wymieszaj je w miseczce z posiekaną cebulką i natką pietruszki. Życzę smacznego! 🙂
chrupiący kalafior na ostro

Wypróbuj także łagodniejszą wersję – pieczone różyczki z kalafiora.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij