Pasztet warzywny z pastą tahini

1.5K

Wczoraj pokazałam Wam zdjęcie z tym cudeńkiem i od razu zasypaliście mnie lawiną pytań o przepis! Nie mogłam zatem zrobić nic innego, jak poprosić moja teściową o recepturę na ten przepyszny pasztet warzywny z pastą tahini. Serdecznie polecam Wam go spróbować! Nie napiszę Wam, czy jest czasochłonny, czy nie, bo tym razem nie ja go szykowałam. Upiekło mi się i dostałam go w prezencie 🙂 Mogę natomiast śmiało napisać, że jest przepyszny, bardzo warzywny i po prostu zdrowy. Zatem warto uwzględnić go w swojej diecie 🙂

Pasztet warzywny z pastą tahini

Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):

  • 3 małe cukinie,
  • 2 czerwone cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/3 selera (dodany, bo akurat był na stanie :)),
  • 4 ziemniaki,
  • 4 średnie jajka od szczęśliwej kurki,
  • 1/4 szklanki bułki tartej (polecam orkiszową),
  • ¼ szklanki kaszy manny razowej,
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i czarnego pieprzu, szczypta chilli, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku oraz bazylii,
  • *plus odrobina masła i bułki tartej/kaszy manny do obsypania keksówki.

Sposób przygotowania

Najpierw warzywa myjemy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub szatkownicy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Później starte warzywa odkładamy na kilka minut, by puściły wodę i odciskamy ją. Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, jajka, bułkę tartą, kaszę manną oraz przyprawy wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tarta keksówki. Pieczemy na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 190 stopni funkcja góra-dół przez 90 minut. Kroimy po wystygnięciu. Pasztet przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Pasztet warzywny z pastą tahini

Jedna porcja to:
około 151 kcal
Białko: 6,4g
Węglowodany: 14,3g
Tłuszcz: 8,4g
Błonnik pokarmowy: 2,5g
Ładunek glikemiczny: 4,7 (IG = 40,4)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij