Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami

1.3K

Tym razem coś dla wszystkich miłośników kuchni bezmięsnej – pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami. Ale oczywiście każdy może go spróbować! 🙂 Jest pyszny, aromatyczny, sycący. W sam raz dla małych i dużych. Upieczecie go raz i macie fajny posiłek w lodówce na kilka dni. Myślę, że warto! Ja uwielbiam takie warzywne rozwiązania i bardzo często piekę podobne pyszności. Serdecznie zapraszam do przepisu 🙂

Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami
Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami

Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 por,
  • mały kawałek selera korzeniowego,
  • mała pietruszka (korzeń),
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka kaszy manny,
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, płatków chilli, kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki i suszonej bazylii.

Sposób przygotowania

Najpierw przepłucz soczewicę na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj ją według przepisu z opakowania. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i cebulkę. Następnie por posiekaj w talarki, a paprykę w kostkę.

Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami

Pozostałe warzywa (pietruszka, seler, marchew) obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Później na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż cebulkę z czosnkiem. Po chwili dodaj także plasterki pora i kawałki papryki. Później dodaj także przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, płatków chilli i łyżeczkę słodkiej papryki oraz suszoną bazylię. Następnie dorzuć jeszcze starte na tarce warzywa.

Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami

Całość wymieszaj i przesmaż przez około 1 minutę. Po tym czasie podlej warzywa wodą (około 3/4 szklanki) i podduś chwilkę (około 2-3 minuty). Na koniec wszystkie składniki, czyli: ugotowaną soczewicę, warzywa, koncentrat pomidorowy oraz jajka wrzuć do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.

Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami

Jeśli chcesz to możesz wszystko zblendować ale nie jest to konieczne. Gotową masę przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i oprószonej kaszą manną. Pasztet piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut.

Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami

Smacznego! 🙂

JEDEN KAWAŁEK TO:
około 125kcal
Białko: 6,5g
Węglowodany: 18,8g
Tłuszcz: 3,2g
Błonnik pokarmowy: 3,8g
Ładunek glikemiczny: 5,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij