Kochani, zapraszam Was do skorzystania z przepisu na ekstremalnie prosty chlebek sezamowy bez mąki, cukru, glutenu, laktozy. Tylko 3 składniki! Kilka minut przygotowań i już. Wersja podstawowa chlebka jest nieco gorzkawa w smaku, bo pasta tahini taka właśnie jest. Natomiast jeśli chcecie uzyskać chlebek w słodszej wersji, to można dodać do ciasta odrobinę sproszkowanej stewii. Więcej na jej temat przeczytacie tutaj. Chlebek nie zawiera mąki, ma tylko 3,6 g węglowodanów przyswajalnych w 1 porcji. Żeby jednak nie było tak pięknie, to mimo wszystko nie polecam go w codziennej diecie, bo jest przygotowany na bazie pasty tahini z nasion sezamu, które jak wiemy, nie powinny być poddawane obróbce termicznej. Zatem zachowajmy umiar! 🙂 Niemniej chlebek polecam wypróbować, jest absolutnie genialny w swej prostocie. Jako ciekawostkę napiszę, że analogicznie można przygotować chlebek orzechowy używając masła orzechowego, dokładnie w tych samych proporcjach 🙂 Zapraszam do przepisu! 🙂
Składniki (tradycyjna keksówka, 12 porcji):
- pasta tahini, 250g,
- 4 jajka od szczęśliwej kurki,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego chlebka jest naprawdę bardzo proste. Najpierw umieszczamy wszystkie składniki w misce. Następnie miksujemy całość na gładką masę. Później przelewamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut. Kroimy po wystygnięciu.
Jedna porcja to:
około 147 kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 4,5g
Tłuszcz: 12,6g
Błonnik pokarmowy: 0,9g
Ładunek glikemiczny: 0,2
Przy okazji serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego pysznego, prostego, gotowego jadłospisu low carb, który jest dostępny w moim internetowym sklepie 😉
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂