Jajecznica po meksykańsku – pyszna i sycąca

8.5K

Jak sprawdzić, by prosta i klasyczna jajecznica stała się jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem obfitującym w białko? Po prostu dodać do niej czerwoną fasolę 🙂 Jajecznica po meksykańsku to bardzo smaczne i sycące danie, które polecam każdemu. Ja dodaję do niej także kukurydzę oraz paprykę, ale już sama czerwona fasola sprawi, że danie nasyci Was na długo.

Jajecznica po meksykańsku
Kolorowa jajecznica w stylu meksykańskim

Czerwona fasola – dlaczego warto uwzględnić ją w swoim menu? 🙂

Warto wiedzieć, że czerwona fasola zawiera więcej białka niż mięso. I choć w porównaniu z białkiem zwierzęcym jest to białko uboższe w aminokwasy, to i tak osoby, które chętnie jedzą mięso, powinny od czasu do czasu sięgać po fasolę. Dlaczego? Mięso, jajka, ryby czy pieczywo, obecne w naszej diecie na co dzień, to produkty kwasotwórcze. Z kolei białko zawarte w fasoli ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga zachowywać równowagę w organizmie. W czerwonej fasoli znajdziemy także witaminy z grupy B, żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas oraz dużo błonnika – w tym frakcje rozpuszczalne, które mogą obniżać cholesterol LDL i kontrolować poziom glukozy. Fasola zawiera też izoflawony. Są to substancje bardzo cenne zarówno dla kobiet, u których mogą wspomagać organizm w okresie menopauzy, jak i dla mężczyzn – wykazują bowiem działania wspierające profilaktykę powstawania raka prostaty.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • czerwona fasola z puszki, 4 łyżki,
  • kukurydza konserwowa, 4 łyżki,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • pół czerwonej papryki,
  • około 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzej na patelni masło klarowane. Następnie kukurydzę i fasolę wrzuć na sitko i odsącz z zalewy. Przepłucz. Później fasolę i kukurydzę wrzuć na patelnię i krótko przesmaż. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę. Na koniec wbij jajka i dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Smaż aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego! 🙂

Prosto i pysznie, prawda? Zerknijcie jeszcze, dlaczego warto jeść jajka – przeczytacie o tym tutaj.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 387 kcal
Białko: 21,6g
Węglowodany: 33,5g
Tłuszcz: 19,1g
Błonnik pokarmowy: 8g
Ładunek glikemiczny: 12,5 (IG = 38,5)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij