Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania przepisu, o którym dowiedziałam się od mojej cioci. Zapiekanka gryczana z cukinią i fetą. Bardzo prosta, bardzo aromatyczna, absolutnie przepyszna! Idealny obiad lub ciepła, węglowodanowa kolacja. Serdecznie polecam szczególnie fanom kuchni bezmięsnej ale nie tylko 🙂
Składniki (4 porcje):
- 100g kaszy gryczanej (masa suchej kaszy), *koniecznie ugotuj bez woreczka!
- 2 ząbki czosnku,
- biała cebulka,
- 2 małe cukinie (lub 1 duża),
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- 200g sera feta,
- garść pomidorków koktajlowych,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- odrobina masła do wysmarowania naczynia do zapiekania.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy kaszę według przepisu z opakowania. W tym czasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach. Gdy cukinia będzie starta, to solimy warzywo i odstawiamy na bok, by puściło sok. Następnie cebulkę i czosnek drobno siekamy, a później przesmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Później odsączamy cukinię z nadmiaru wody. Dodajemy do warzywa ugotowaną kaszę, przesmażone warzywa, rozkruszoną fetę, jajko i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy, by powstała gęsta masa.
Na koniec wkładamy wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wyrównujemy górę zapiekanki np. za pomocą łyżki. Później układamy także na wierzchu połówki pomidorków. Tak przygotowane danie zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut.
Jedna porcja to:
około 301 kcal
Białko: 14,7g
Węglowodany: 26,7g
Tłuszcz: 16,6g
Błonnik pokarmowy: 4,2g
Ładunek glikemiczny: 8,7 (IG = 38,9)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂