Złociste pulpeciki twarogowo-gryczane z piekarnika to rewelacyjna propozycja na obiad lub kolację. Bezmięsne, zatem idealne także dla wegetarian. Pierwszy raz jadłam je u mojej teściowej, oczywiście skradły moje podniebienie! Pyszne, aromatyczne, polecam każdemu. Możemy przygotować je w wersji smażonej lub pieczonej, która będzie o wiele zdrowsza. Zdecydujcie sami, która wersja bardziej Wam odpowiada.
Złociste pulpeciki twarogowo-gryczane – składniki (14 sztuk):
- 200g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- 100g kaszy gryczanej,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 2 ząbki czosnku,
- mała, biała cebulka,
- garść ulubionej zieleniny (u mnie natka pietruszki oraz bazylia),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, kurkuma,
- *około 2-3 łyżki oliwy z oliwek/masła klarowanego (jeśli zdecydujesz się na wersję smażoną).
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj kaszę według przepisu z opakowania, a później odstaw ją do przestygnięcia.
W tym czasie drobno posiekaj cebulkę, czosnek oraz zieleninę.
Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przesmażaj posiekane warzywa do czasu, aż cebulka zacznie nieco brązowieć.
Ugotowaną i przestudzoną kaszę wsyp do większej miski. Dodaj przesmażona warzywa, rozgnieciony widelcem twaróg, kaszę, jajka oraz ulubione przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy lep rękoma niewielkie pulpety. Aby było łatwiej, możesz zwilżyć dłonie wodą.
Ulepione pulpeciki możesz piec w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 40 minut. Można także usmażyć je z dwóch stron na rumiany kolor na patelni.
Gotowe pulpeciki możesz podawać razem z ulubioną sałatką, np. z awokado. Mogą stanowić także dodatek do zupy albo być zjedzone solo.
Smacznego! 🙂
JEDEN PULPECIK W WERSJI PIECZONEJ TO:
około 72kcal
Białko: 4,9g
Węglowodany: 8,2g
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik pokarmowy: 1,0g
Ładunek glikemiczny: 3,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂