Ile razy zdarzyło się Wam pomyśleć o serniku, ale chęci na przygotowanie całej blaszki placka zabrakło? 🙂 Mam na to idealne rozwiązanie! Skyrniczek – czyli mini serniczek na szybko na pewno zadowoli Wasze podniebienie 🙂 Jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Możecie dodać do niego suszoną żurawinę, rodzynki albo świeże owoce. W zależności na co macie akurat ochotę. Moja dzisiejsza wersja skyrniczka jest z rodzynkami. Przygotowałam go w małej foremce ale świetnie nadadzą się także kokilki. Ciasto po upieczeniu podzieliłam na 8 małych porcji. Wyszło przepysznie! 🙂
Kilka słów nt. skyru
Skyr, to tradycyjny islandzki wyrób mleczny, który dostarcza bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu i kalorii. Jest bardzo gęsty, ma delikatny smak oraz kremową konsystencję. Wykazuje także silne właściwości probiotyczne, a jego spożywanie przywraca równowagę mikroflory jelitowej, poprawia odporność organizmu oraz zapewnia lepsze samopoczucie, koncentrację, pamięć oraz energię życiową. To co, czas wypróbować mini serniczek z wykorzystaniem skyra! 🙂
Skyr jest głównym składnikiem naszego skyrniczka, dlatego też to ciasto polecam szczególnie osobom na dietach redukcyjnych, gdzie podaż białka powinna być na nieco wyższym poziomie.
Skyrniczek – składniki (foremka 23x15cm; 6 porcji):
- 1 jajko (tutaj dowiesz się więcej na temat jajek),
- 300g skyru naturalnego,
- 5 łyżek kaszy manny razowej,
- łyżka skrobi ziemniaczanej,
- rodzynki niesiarkowane, 2 łyżki,
- 4 krople aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii,
- 1/2 dojrzałego banana,
- odrobina oleju kokosowego lub masła do wysmarowania foremki.
Sposób przygotowania
Najpierw blendujemy banana na gładkie puree. Następnie bardzo dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki widelcem z wyjątkiem rodzynek. Później gotową masę odstawiamy na jakieś 10 minut by kasza fajnie wchłonęła płyn. W tym czasie foremkę do pieczenie delikatnie smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Na koniec gotowe ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch wrzucamy rodzynki. Skyrniczek pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 35 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 126 kcal
Białko: 8,1g
Węglowodany: 19,4g
Tłuszcz: 2,0g
Błonnik pokarmowy: 0,9g
Ładunek glikemiczny: 12,2
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! 🙂 Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wygląda pysznie. Na pewno zrobię. Pytanko jaka duża foremka? 😊
Tak jak napisałam w przepisie, u mnie było to małe naczynie żaroodporne 23x15cm. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków! 🙂
Dzień dobry, a zwykła kaszka manna może być użyta , bo taką akurat mam w domu, wiem, że powinna razowa z uwagi na tzw produkty z serii dietetycznej, ale dla 5 łyżek nie mam chęci specjalnie kupować razowej, czy kasza jest też rodzajem zagęstnika w serniczku ? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję !
zwykła też będzie ok 🙂
Oj nie doczytałam. Bardzo dziękuję 😊
🙂
można czymś zastąpić kaszę manna?
Na przykład otręby owsiane 🙂
otręby owsiane zamiast kaszy m. to już zupełnie inna bajka, inna konsystencja, smak i tak trochę to dziwnie – w serniku, np ciasteczka, pieczywo – chlebek, bułeczki to tak, ale sernik ? myślę, że pewnie i można…ale też i po co, jak kasza m. zupełnie jest ok, chyba, że ktoś ma jakieś uczulenia, awersje…! ja tylko byłabym zaciekawiona, czy można kaszę m.razowa zamienić na zwykłą ?!
Można zamienić na zwykłą 🙂
czy można zamienić kaszę m. razową na zwykłą kasze m. ?😄
pewnie 🙂