Skyrniczek – czyli mini serniczek na szybko :)

19.6K

Ile razy zdarzyło się Wam pomyśleć o serniku, ale chęci na przygotowanie całej blaszki placka zabrakło? 🙂 Mam na to idealne rozwiązanie! Skyrniczek – czyli mini serniczek na szybko na pewno zadowoli Wasze podniebienie 🙂 Jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Możecie dodać do niego suszoną żurawinę, rodzynki albo świeże owoce. W zależności na co macie akurat ochotę. Moja dzisiejsza wersja skyrniczka jest z rodzynkami. Przygotowałam go w małej foremce ale świetnie nadadzą się także kokilki. Ciasto po upieczeniu podzieliłam na 8 małych porcji. Wyszło przepysznie! 🙂

Skyrniczek - czyli mini serniczek na szybko
Skyrniczek - czyli mini serniczek na szybko

Kilka słów nt. skyru

Skyr, to tradycyjny islandzki wyrób mleczny, który dostarcza bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu i kalorii. Jest bardzo gęsty, ma delikatny smak oraz kremową konsystencję. Wykazuje także silne właściwości probiotyczne, a jego spożywanie przywraca równowagę mikroflory jelitowej, poprawia odporność organizmu oraz zapewnia lepsze samopoczucie, koncentrację, pamięć oraz energię życiową. To co, czas wypróbować mini serniczek z wykorzystaniem skyra! 🙂

Skyr jest głównym składnikiem naszego skyrniczka, dlatego też to ciasto polecam szczególnie osobom na dietach redukcyjnych, gdzie podaż białka powinna być na nieco wyższym poziomie.

Skyrniczek – składniki (foremka 23x15cm; 6 porcji):

  • 1 jajko (tutaj dowiesz się więcej na temat jajek),
  • 300g skyru naturalnego,
  • 5 łyżek kaszy manny razowej,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • rodzynki niesiarkowane, 2 łyżki,
  • 4 krople aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii,
  • 1/2 dojrzałego banana,
  • odrobina oleju kokosowego lub masła do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania

Najpierw blendujemy banana na gładkie puree. Następnie bardzo dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki widelcem z wyjątkiem rodzynek. Później gotową masę odstawiamy na jakieś 10 minut by kasza fajnie wchłonęła płyn. W tym czasie foremkę do pieczenie delikatnie smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Na koniec gotowe ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch wrzucamy rodzynki. Skyrniczek pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 35 minut.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 126 kcal
Białko: 8,1g
Węglowodany: 19,4g
Tłuszcz: 2,0g
Błonnik pokarmowy: 0,9g

Ładunek glikemiczny: 12,2

Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! 🙂 Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!

A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Wygląda pysznie. Na pewno zrobię. Pytanko jaka duża foremka? 😊

    1. Natalia Autor says:

      Tak jak napisałam w przepisie, u mnie było to małe naczynie żaroodporne 23x15cm. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków! 🙂

  2. Oj nie doczytałam. Bardzo dziękuję 😊

    1. Natalia Autor says:

      🙂

  3. można czymś zastąpić kaszę manna?

    1. Natalia Autor says:

      Na przykład otręby owsiane 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij