Ciasto kefirowe ze śliwkami

695

Są takie przepisy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Jednym z nich jest właśnie ciasto kefirowe ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Fajnie smakuje i oczywiście jest bez dodatku cukru 🙂 Jak zwykle osłodziłam je szczyptą sproszkowanej stewii. Do ciasta możemy oczywiście dodać inne owoce, ale o tej porze roku szczególnie polecam Wam śliwki 🙂

ciasto kefirowe ze śliwkami
ciasto kefirowe ze śliwkami

Ciasto kefirowe ze śliwkami – składniki (blaszka 24cm x 24cm; 12 porcji):

  • szklanka kefiru o temperaturze pokojowej,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (tutaj kilka słów o mące orkiszowej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sproszkowanej stewii,
  • 10 śliwek.

Ciasto kefirowe ze śliwkami – sposób przygotowania

Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz stewię. Dokładnie wszystko mieszam.
Następnie do drugiej miski wlewam kefir, olej oraz wbijam jajka. Roztrzepuję składniki rózgą.
Następnie mokre składniki dodaję do suchych i mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników.
Na koniec wylewam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta układam przekrojone połówki śliwek skórką do dołu.
Ciasto piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 60 minut.

Smacznego! 🙂

JEDEN KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 141kcal
Białko: 4,4g
Węglowodany: 16,8g
Tłuszcz: 6,4g
Błonnik pokarmowy: 1,1g
Ładunek glikemiczny: 13,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. W przepisie nie jest podane ile jajek trzeba dodać. Dwa czy więcej?

    1. Natalia Autor says:

      Dwa, dzięki za czujność, już dopisuję?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij