Są takie przepisy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Jednym z nich jest właśnie ciasto kefirowe ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Fajnie smakuje i oczywiście jest bez dodatku cukru 🙂 Jak zwykle osłodziłam je szczyptą sproszkowanej stewii. Do ciasta możemy oczywiście dodać inne owoce, ale o tej porze roku szczególnie polecam Wam śliwki 🙂
Ciasto kefirowe ze śliwkami – składniki (blaszka 24cm x 24cm; 12 porcji):
- szklanka kefiru o temperaturze pokojowej,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (tutaj kilka słów o mące orkiszowej),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sproszkowanej stewii,
- 10 śliwek.
Ciasto kefirowe ze śliwkami – sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz stewię. Dokładnie wszystko mieszam.
Następnie do drugiej miski wlewam kefir, olej oraz wbijam jajka. Roztrzepuję składniki rózgą.
Następnie mokre składniki dodaję do suchych i mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników.
Na koniec wylewam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta układam przekrojone połówki śliwek skórką do dołu.
Ciasto piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 60 minut.
Smacznego! 🙂
JEDEN KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 141kcal
Białko: 4,4g
Węglowodany: 16,8g
Tłuszcz: 6,4g
Błonnik pokarmowy: 1,1g
Ładunek glikemiczny: 13,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
W przepisie nie jest podane ile jajek trzeba dodać. Dwa czy więcej?
Dwa, dzięki za czujność, już dopisuję?