Tym razem pomysł na prostą zapiekankę, w której mamy wszystko, czego potrzebuje nasz organizm w okresie jesienno-zimowym. Cukiniowa zapiekanka z fetą – antyzapalna, prosta i pyszna. Znajdziemy w niej antybakteryjny czosnek, wzmacniającą odporność cebulę, pełne przeciwutleniaczy pomidory i oczywiście rozgrzewające płatki chilli. Więcej na temat właściwości ostrych papryczek przeczytacie tutaj. Wszystkie te składniki pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, którego warto wspierać o każdej porze roku. Oczywiście odpowiednia dieta powinna być tutaj na pierwszym miejscu! 🙂 A więcej o tym, jak naturalnie wzmacniać odporność dzieci przeczytacie tutaj. Teraz już serdecznie zapraszam Was do prostego przepisu 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 cukinia, około 400g,
- 1 cebulka,
- 4 ząbki czosnku,
- 200g passaty pomidorowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 100g sera feta,
- łyżka nasion sezamu (tutaj przeczytasz więcej na ich temat),
- szczypta soli, pieprzu, oregano i płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy cukinię i kroimy ją w talarki. Cebulkę i czosnek siekamy. Następnie żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy je solą, pieprzem, płatkami chilli i oregano.
Później całość zalewamy passatą. Na koniec naczynie przykrywamy folią i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, funkcja góra-dół. W połowie pieczenia dodajemy na wierzch rozkruszoną fetę i zdejmujemy folię. Gotową zapiekankę posypujemy sezamem.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 266kcal
Białko: 14,9g
Węglowodany: 19,1g
Tłuszcz: 16,8g
Błonnik pokarmowy: 6,4g
Ładunek glikemiczny: 4,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂