Jako mama dietetyk w kuchni stawiam przede wszystkim na zdrowe desery. A takie naprawdę można zrobić w bardzo łatwy i szybki sposób 🙂 Lubię mieć świadomość, że oprócz słodkiego smaku dostarczam organizmowi także witamin, błonnika i składników mineralnych. Dlatego właśnie moją propozycją na dziś są pieczone jabłuszka z pysznym nadzieniem. Są obłędnie pyszne! Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Bardzo polecamy całą naszą rodzinką, bo jabłuszka w takiej wersji smakują nam wszystkim 🙂 Jestem pewna, że w Waszych domach ten deser także zagości na stałe. Chyba, że już go znacie? 🙂 Przypominam, że na końcu wpisu specjalnie na Waszą prośbę dodaję także wartości odżywcze i kaloryczność jednej porcji 🙂
Pieczone jabłuszka z pysznym nadzieniem – składniki (4 porcje):
- 2 średnie jabłka,
- masło orzechowe 100%, 4 łyżeczki,
- jagody (u mnie mrożone), 4 łyżeczki (lub dowolna konfitura 100% owoców),
- amarantus ekspandowany, 1 łyżka (lub suszone jagody goji, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy).
Sposób przygotowania
Najpierw przekrawamy jabłka na pół i wydrążamy środek.
Następnie do środka wkładamy masło orzechowe i jagody.
Tak przygotowane połówki jabłek układamy w naczyniu do zapiekania i wlewamy do niego wodę na wysokość jabłek.
Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut.
Po upieczeniu zdobimy jabłuszka np. ekspandowanym amarantusem albo suszonymi jagodami goji.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (POŁÓWKI JABŁKA):
około 112 kcal
Białko: 2,8g
Węglowodany: 15,4g
Tłuszcz: 5,2g
Błonnik pokarmowy: 3,2g
Ładunek glikemiczny: 5,7 (IG = 37,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂