Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na pyszne bułeczki z borówkami bez dodatku cukru. Bułeczki na pewno zasmakują najmłodszym! Moja dwuletnia Zosia zjadła dwie od razu po wyjęciu z piekarnika, także polecamy! 🙂 Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Do ciasta dodajemy serek waniliowy i on zapewnia nam już słodki smak. Jeśli jednak chcecie aby Wasze bułeczki były jeszcze słodsze i jeszcze bardziej waniliowe, to dodajcie do nich jedno opakowanie cukru waniliowego. Jako dietetyk, zachęcam jednak do ograniczenia jego ilości w diecie. Moja wersja bułeczek jest z borówkami, ale świetnie będą także pasować truskawki, czy maliny. Eksperymentujcie! 🙂

Bułeczki z borówkami – składniki (10 sztuk):
- 400g mąki (u mnie po połowie pszenna i orkiszowa),
- 100ml letniego mleka,
- 8g drożdży instant,
- 50g roztopionego masła,
- 150g serka waniliowego, u mnie skyr o smaku waniliowym,
- 1 jajko,
- borówki jako nadzienie do bułeczek.

Bułeczki z borówkami – sposób przygotowania
- Najpierw rozpuszczam w garnuszku masło i pozostawiam do wystygnięcia.
- Następnie rozpuszczam w letnim mleku drożdże i odstawiam na około 10 minut przykrywając naczynie ręcznikiem.
- Do miski wsypuję mąkę i dodaję jajko, serek waniliowy, roztopione masło oraz mleko z drożdżami.
- Ze wszystkich składników wyrabiam rękoma ciasto i formuję kulę.
- Zostawiam kulę ciasta w misce, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam na niecałą godzinkę aby ciasto wyrosło.
- Po tym czasie formuję z ciasta podłużny wałek i dzielę go na 10 równych części.
- Każdą z nich spłaszczam i wkładam w środek kilka borówek.
- Następnie zaklejam bułeczki i wykładam je na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Bułeczki wkładam do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika i piekę przez około 25 minut.
- Po tym czasie są gotowe – smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?