Bułeczki orkiszowe z borówkami

1.4K

Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na pyszne bułeczki orkiszowe z borówkami bez dodatku cukru. Bułeczki na pewno zasmakują najmłodszym! Moja dwuletnia Zosia zjadła dwie od razu po wyjęciu z piekarnika, także polecamy! 🙂 Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Do ciasta dodajemy skyr waniliowy i on zapewnia nam już słodki smak. Jeśli jednak chcecie aby Wasze bułeczki były jeszcze słodsze i jeszcze bardziej waniliowe, to dodajcie do nich jedno opakowanie cukru waniliowego. Jako dietetyk, zachęcam jednak do ograniczenia jego ilości w diecie. Moja wersja bułeczek jest z borówkami, ale świetnie będą także pasować truskawki, jagody, czy maliny. Eksperymentujcie! 🙂

bułeczki z borówkami

Bułeczki z borówkami – składniki (10 sztuk):

  • 400g mąki (u mnie orkiszowa jasna),
  • 100ml letniego mleka 2%,
  • 8g drożdży instant,
  • 50g roztopionego masła,
  • 150g serka waniliowego, u mnie skyr o smaku waniliowym,
  • 1 jajko,
  • borówki jako nadzienie do bułeczek (spora garść).
bułeczki z borówkami
Przygotowanie tych bułeczek to także świetna zabawa dla malucha! 🙂

Bułeczki orkiszowe z borówkami – sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozpuszczam w garnuszku masło i pozostawiam do wystygnięcia.
  2. Następnie rozpuszczam w letnim mleku drożdże i odstawiam na około 10 minut przykrywając naczynie ręcznikiem.
  3. Do miski wsypuję mąkę i dodaję jajko, serek waniliowy, roztopione masło oraz mleko z drożdżami.
  4. Ze wszystkich składników wyrabiam rękoma ciasto i formuję kulę.
  5. Zostawiam kulę ciasta w misce, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam na niecałą godzinkę aby ciasto wyrosło.
  6. Po tym czasie formuję z ciasta podłużny wałek i dzielę go na 10 równych części.
  7. Każdą z nich spłaszczam i wkładam w środek kilka borówek.
  8. Następnie zaklejam bułeczki i wykładam je na blaszkę z papierem do pieczenia.
  9. Bułeczki wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, i piekę przez około 25 minut.
  10. Po tym czasie są gotowe – smacznego! 🙂

Jedna bułeczka to:
około 200 kcal
Białko: 7,8g
Węglowodany: 31,1g
Tłuszcz: 5,1g
Błonnik pokarmowy: 2,3g
Ładunek glikemiczny: 23,3 (IG = 80,9)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. A jeśli dam skyr naturalny to żeby drożdże ruszyły muszę dodać łyżeczkę cukru? Pytam bo jednak masz większe doświadczenie i nie chce zepsuć takich pięknych bułeczek😘

  2. Natalia Autor says:

    Tak, myślę, że trzeba dodać nieco cukru 🙂

  3. Bardzo dziekuje za pomoc 😘❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij