Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na pyszne bułeczki orkiszowe z borówkami bez dodatku cukru. Bułeczki na pewno zasmakują najmłodszym! Moja dwuletnia Zosia zjadła dwie od razu po wyjęciu z piekarnika, także polecamy! 🙂 Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Do ciasta dodajemy skyr waniliowy i on zapewnia nam już słodki smak. Jeśli jednak chcecie aby Wasze bułeczki były jeszcze słodsze i jeszcze bardziej waniliowe, to dodajcie do nich jedno opakowanie cukru waniliowego. Jako dietetyk, zachęcam jednak do ograniczenia jego ilości w diecie. Moja wersja bułeczek jest z borówkami, ale świetnie będą także pasować truskawki, jagody, czy maliny. Eksperymentujcie! 🙂

Bułeczki z borówkami – składniki (10 sztuk):
- 400g mąki (u mnie orkiszowa jasna),
- 100ml letniego mleka 2%,
- 8g drożdży instant,
- 50g roztopionego masła,
- 150g serka waniliowego, u mnie skyr o smaku waniliowym,
- 1 jajko,
- borówki jako nadzienie do bułeczek (spora garść).

Bułeczki orkiszowe z borówkami – sposób przygotowania:
- Najpierw rozpuszczam w garnuszku masło i pozostawiam do wystygnięcia.
- Następnie rozpuszczam w letnim mleku drożdże i odstawiam na około 10 minut przykrywając naczynie ręcznikiem.
- Do miski wsypuję mąkę i dodaję jajko, serek waniliowy, roztopione masło oraz mleko z drożdżami.
- Ze wszystkich składników wyrabiam rękoma ciasto i formuję kulę.
- Zostawiam kulę ciasta w misce, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam na niecałą godzinkę aby ciasto wyrosło.
- Po tym czasie formuję z ciasta podłużny wałek i dzielę go na 10 równych części.
- Każdą z nich spłaszczam i wkładam w środek kilka borówek.
- Następnie zaklejam bułeczki i wykładam je na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Bułeczki wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, i piekę przez około 25 minut.
- Po tym czasie są gotowe – smacznego! 🙂
Jedna bułeczka to:
około 200 kcal
Białko: 7,8g
Węglowodany: 31,1g
Tłuszcz: 5,1g
Błonnik pokarmowy: 2,3g
Ładunek glikemiczny: 23,3 (IG = 80,9)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
A jeśli dam skyr naturalny to żeby drożdże ruszyły muszę dodać łyżeczkę cukru? Pytam bo jednak masz większe doświadczenie i nie chce zepsuć takich pięknych bułeczek😘
Tak, myślę, że trzeba dodać nieco cukru 🙂
Bardzo dziekuje za pomoc 😘❤️