Kochani, wczoraj przygotowałam coś prostego i pysznego, więc dzielę się z Wami przepisem. Zapiekany brokuł z czerwoną fasolą. My zjedliśmy danie na kolację, ale myślę, że fajnie sprawdzi się też jako ciepły, warzywny dodatek np. do mięsa czy ryby. Można również połączyć go z ulubioną kaszą. Zachęcam do wypróbowania, tylko kilka składników, chwila przygotowań i już! 🙂 Danie jest sycące, bogate w cenny błonnik pokarmowy i z niskim ładunkiem glikemicznym. Idealne dla osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki (1 porcja):
- brokuł, 250g (może być mrożony),
- 4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej (tutaj przeczytasz o tym, dlaczego warto mieć strączki w swojej diecie),
- ser parmezan, 30g,
- szczypta soli, pieprzu i suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego dania jest ekspresowe i bardzo proste. Najpierw różyczki brokułu podgotuj w wodzie. Następnie odcedź je i przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj także odsączona czerwoną fasolę. Dopraw danie szczyptą soli, pieprzu i suszonym oregano. Na koniec posyp całość tartym serem. Włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 10 minut. To wszystko 🙂 Prawda, że przepis jest niesamowicie prosty? Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taką proste i pyszne gotowanie 🙂
Całość to:
około 303 kcal
Białko: 24,2g
Węglowodany: 35,1g
Tłuszcz: 9,5g
Błonnik pokarmowy: 11,1g
Ładunek glikemiczny: 6,6
Spróbuj także:
- tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem,
- delikatny krem brokułowy z mascarpone,
- kolorowy, pyszny i sycący omlet meksykański,
- fasolowe brownie,
- kurczak zapiekany pod brokułową pierzynką.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂