Kochani, czas na kolejny omlet, bo dawno tutaj żadnego nie było. A jak wiecie, osobiście jestem ogromną fanką omletów (małe zestawienie znajdziecie tutaj). Są sycące, pyszne i za każdym razem smakują inaczej. Tym razem czeka na Was omlet meksykański, który jest idealną opcją dla osób na diecie redukcyjnej. Porcja tego omletu to niecałe 300 kcal. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 4 jajka od szczęśliwej kurki,
- 1/2 dużej czerwonej papryki,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej (tutaj o tym, dlaczego warto jeść strączki),
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonej papryczki chilli,
- mała garść liści kolendry.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj cebulkę, a paprykę pokrój w kostkę. Później czerwoną fasolę przepłucz na sitku.
Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przesmaż warzywa.
Dopraw je do smaku i wymieszaj. Później w miseczce rozbełtaj widelcem jajka i zalej jajeczną masą warzywa. Omlet smaż pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy będzie gotowy, to na koniec posyp go świeżą kolendrą.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 266 kcal
Białko: 16,6 g
Węglowodany: 15,4 g
Tłuszcz: 15,1 g
Błonnik pokarmowy: 3,9 g
Ładunek glikemiczny: 3,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂