Amarantuski to chyba najłatwiejsze w przygotowaniu ciasteczka, jakie znam. U nas często goszczą zarówno jako coś słodkiego dla malucha oraz małe co nieco do kawy dla mamy. Są rewelacyjne i można je przygotować na wiele różnych sposobów. Oczywiście są bez dodatku cukru, a słodkie tylko dzięki naturalnej słodyczy banana. Dziś mam dla Was przepis na amarantuski kokosowe. Serdecznie zapraszam!
Amarantuski kokosowe – składniki (25 sztuk):
- 1 średni dojrzały banan,
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 1 jajko,
- około 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
- 1 łyżka pasty kokosowej (opcjonalnie, jednak gdy ją macie, to warto dodać bo fajnie podkreśla smak ciasteczek).
Amarantuski kokosowe – sposób przygotowania
Najpierw banana, jajko oraz pastę kokosową blenduję na gładką masę blenderem ręcznym.
Następnie dodaję do masy wiórki kokosowe oraz amarantus.
Wszystko mieszam łyżką. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka.
Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości rafaello i je spłaszczam.
Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNO CIASTECZKO TO:
około 32kcal
Białko: 0,6g
Węglowodany: 2,5g
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 0,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂