Amarantuski kokosowe – proste ciasteczka nie tylko dla dzieci

2.9K

Amarantuski to chyba najłatwiejsze w przygotowaniu ciasteczka, jakie znam. U nas często goszczą zarówno jako coś słodkiego dla malucha oraz małe co nieco do kawy dla mamy. Są rewelacyjne i można je przygotować na wiele różnych sposobów. Oczywiście są bez dodatku cukru, a słodkie tylko dzięki naturalnej słodyczy banana. Dziś mam dla Was przepis na amarantuski kokosowe. Serdecznie zapraszam!

amarantuski kokosowe
Amarantuski kokosowe

Amarantuski kokosowe – składniki (25 sztuk):

  • 1 średni dojrzały banan,
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • 1 łyżka pasty kokosowej (opcjonalnie, jednak gdy ją macie, to warto dodać bo fajnie podkreśla smak ciasteczek).

Amarantuski kokosowe – sposób przygotowania

Najpierw banana, jajko oraz pastę kokosową blenduję na gładką masę blenderem ręcznym.
Następnie dodaję do masy wiórki kokosowe oraz amarantus.

amarantuski kokosowe
W trakcie przygotowań 🙂

Wszystko mieszam łyżką. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka.
Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości rafaello i je spłaszczam.
Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut.

Smacznego! 🙂

JEDNO CIASTECZKO TO:
około 32kcal
Białko: 0,6g
Węglowodany: 2,5g
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 0,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij