Delikatny krem brokułowy z mascarpone

5.9K

Zupy krem to mój ulubiony rodzaj zup. Z brokuła kocham najbardziej, chyba za ten piękny, zielony kolor 🙂 Tym razem przygotowałam delikatny krem brokułowy z mascarpone, jest przepyszny! Polecam szczególnie dzieciom, idealne danie obiadowe 🙂

delikatny krem brokułowy z mascarpone
Piękny kolor, prawda? 🙂

Delikatny krem brokułowy z mascarpone – składniki (na 4 porcje):

  • główka brokuła, 500g,
  • 1 średni ziemniak,
  • 1 mała biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, suszona bazylia,
  • 4 szklanki wody wywaru warzywnego.

Delikatny krem brokułowy z mascarpone – sposób przygotowania

  1. Na początek pokrój cebulkę i czosnek w kostkę, a brokuła podziel na mniejsze różyczki.
  2. Następnie w garnku rozgrzej masło i oliwę i zeszklij pokrojoną cebulkę z czosnkiem.
  3. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaka, a następnie dodaj go do garnuszka.
  4. Później zalej warzywa wywarem i gotuj przez około 10-15 minut.
  5. Następnie dodaj także różyczki brokuła i dopraw odrobiną soli, pieprzem i suszoną bazylią.
  6. Gotuj zupę na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut.
  7. Po tym czasie zblenduj ją na gładki krem.
  8. Na koniec wmieszaj do zupy 2 łyżki serka mascarpone. Nada on niesamowicie kremowy i delikatny smak 🙂

Jedna porcja to:
około 168 kcal
Białko: 5,3 g
Węglowodany: 17,3 g
Tłuszcz: 9,9 g
Błonnik pokarmowy: 4,1 g
Ładunek glikemiczny: 3,4

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close