Zupy krem to mój ulubiony rodzaj zup. Z brokuła kocham najbardziej, chyba za ten piękny, zielony kolor 🙂 Tym razem przygotowałam delikatny krem brokułowy z mascarpone, jest przepyszny! Polecam szczególnie dzieciom, idealne danie obiadowe 🙂
Delikatny krem brokułowy z mascarpone – składniki (na 4 porcje):
- główka brokuła, 500g,
- 1 średni ziemniak,
- 1 mała biała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mascarpone,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, suszona bazylia,
- 4 szklanki wody wywaru warzywnego.
Delikatny krem brokułowy z mascarpone – sposób przygotowania
- Na początek pokrój cebulkę i czosnek w kostkę, a brokuła podziel na mniejsze różyczki.
- Następnie w garnku rozgrzej masło i oliwę i zeszklij pokrojoną cebulkę z czosnkiem.
- W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaka, a następnie dodaj go do garnuszka.
- Później zalej warzywa wywarem i gotuj przez około 10-15 minut.
- Następnie dodaj także różyczki brokuła i dopraw odrobiną soli, pieprzem i suszoną bazylią.
- Gotuj zupę na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut.
- Po tym czasie zblenduj ją na gładki krem.
- Na koniec wmieszaj do zupy 2 łyżki serka mascarpone. Nada on niesamowicie kremowy i delikatny smak 🙂
Jedna porcja to:
około 168 kcal
Białko: 5,3 g
Węglowodany: 17,3 g
Tłuszcz: 9,9 g
Błonnik pokarmowy: 4,1 g
Ładunek glikemiczny: 3,4
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂