Pieczone placuszki kokosowe z twarogu, to moja propozycja dla najmłodszych, choć oczywiście Rodzice także mogą się nimi częstować 🙂 Mają niski ładunek glikemiczny i są bardzo sycące. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, idealne dla małych rączek. Świetnie sprawdzą się także do zapakowania w pojemnik na wynos. Możemy je zabrać ze sobą np. nad wodę. Zapraszam do skorzystania z prostego przepisu! 🙂
Składniki (20 sztuk):
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 duży dojrzały banan,
- 2 jajka,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- ½ szklanki mąki kokosowej,
- ¼ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 4 łyżki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgniatamy banana widelcem. Następnie dodajemy do niego twaróg i ponownie wszystko rozgniatamy i mieszamy. Później dodajemy jajko oraz płynny olej kokosowy (można go podgrzać w garnuszku). Mieszamy. Na koniec wrzucamy mąki oraz sodę oczyszczoną i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki. Delikatnie je spłaszczamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut.
Smacznego! 🙂
1 PLACUSZEK, TO:
około 76 kcal
Białko: 3,5g
Węglowodany: 4,3g
Tłuszcz: 5,1g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 2,7 (IG = 47,5)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂