Pieczone placuszki kokosowe z twarogu

62

Pieczone placuszki kokosowe z twarogu, to moja propozycja dla najmłodszych, choć oczywiście Rodzice także mogą się nimi częstować 🙂 Mają niski ładunek glikemiczny i są bardzo sycące. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, idealne dla małych rączek. Świetnie sprawdzą się także do zapakowania w pojemnik na wynos. Możemy je zabrać ze sobą np. nad wodę. Zapraszam do skorzystania z prostego przepisu! 🙂

Pieczone placuszki kokosowe z twarogu

Składniki (20 sztuk):

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki mąki kokosowej,
  • ¼ szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • 4 łyżki oleju kokosowego.
Pieczone placuszki kokosowe z twarogu
Antoś poleca! 🙂

Sposób przygotowania

Najpierw rozgniatamy banana widelcem. Następnie dodajemy do niego twaróg i ponownie wszystko rozgniatamy i mieszamy. Później dodajemy jajko oraz płynny olej kokosowy (można go podgrzać w garnuszku). Mieszamy. Na koniec wrzucamy mąki oraz sodę oczyszczoną i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki. Delikatnie je spłaszczamy. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut.

Smacznego! 🙂

Pieczone placuszki kokosowe z twarogu

1 PLACUSZEK, TO:
około 76kcal
Białko: 3,5g
Węglowodany: 4,3g
Tłuszcz: 5,1g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 2,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close