Jak co piątek, zapraszam Was serdecznie na coś słodkiego w zdrowej wersji. Tym razem mam dla Was przepyszny, wysokobiałkowy deser banoffee. Smak, który z pewnością pokochacie! Proste składniki, kilka minut pracy i efekt, który zadowoli Waszych gości. Bo tym deserkiem polecam poczęstować także innych 🙂 Osłodzony bananem i suszonymi daktylami. Z ilości, którą wykorzystałam do przygotowania zaproponowanych porcji, uzyskamy średni ładunek glikemiczny deseru. Zawsze jednak można zmniejszyć ilość owoców, by glikemia poposiłkowa była lepsza. Chętnym polecam także dorzucić do deseru kilka ulubionych orzechów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki (2 porcje):
- skyr naturalny, 300g,
- 1 mały banan,
- 6 suszonych daktyli niesiarkowanych,
- 2 łyżki masła orzechowego 100%.
Sposób przygotowania
Najpierw zalewamy suszone daktyle gorącą wodą (około 1cm ponad poziom daktyli) i odstawiamy na około 5-10 minut. Następnie dodajemy do nich 1/2 banana oraz masło orzechowe i całość blendujemy na gładki mus.
Do pucharków nakładamy skyr naturalny (150g na 1 porcję).
Następnie dodajemy gotowy mus. Na koniec dekorujemy deser resztą pokrojonego w plasterki banana.
Jedna porcja to:
około 323 kcal
Białko: 22,8g
Węglowodany: 35,2g
Tłuszcz: 12,2g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 15,5 (średni)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂