Prosty przepis na nietypowe danie z kurczakiem. Jest to nieco inna propozycja na obiad z drobiem niż zazwyczaj. Połączenie brokuła, suszonych pomidorów i końcowy dodatek płatków migdałowych to coś, co warto spróbować. Stąd też dzisiejsza propozycja dla Was – kurczak zapiekany pod brokułową pierzynką.
Kurczak zapiekany pod brokułową pierzynką – składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka, 250g,
- brokuł, 300g (świeży lub mrożony),
- 2 łyżki płatków migdałów,
- 2 małe czerwone cebulki,
- 4 suszone pomidory w zalewie,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy do mięsa: u mnie czarny pieprz, majeranek, czerwona papryka, zioła prowansalskie, szczypta soli.
Sposób przygotowania
- Na początek mięso kroimy w cieńsze plastry i doprawiamy.
- Następnie brokuły gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Dzięki temu będzie je łatwo rozgnieść widelcem.
- Później na patelni z rozgrzewamy oliwę, na której lekko podsmażamy doprawionego wcześniej kurczaka. Tylko do delikatnego zarumienienia.
- W tym czasie cebulki i suszone pomidory kroimy w kostkę.
- Z ugotowanych różyczek brokuła odlewamy wodę. Następnie rozgniatamy brokuła widelcem i dodajemy do niego pokrojone cebule wraz z suszonymi pomidorami i wszystko mieszamy.
- Po wymieszaniu warzyw, wkładamy do naczynia żaroodpornego podsmażone mięsko i na nie nakładamy zieloną brokułową pierzynkę.
- Pieczemy w rozgrzanym na 180 piekarniku przez 30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy całość płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 460kcal
Białko: 37,5g
Węglowodany: 27,9g
Tłuszcz: 24,4g
Błonnik pokarmowy: 9,7g
Ładunek glikemiczny: 6,0
Mam dla Ciebie także inne, pyszne propozycje obiadowe, na przykład:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂