Uwielbiam omlety. Zarówno te na słono jak i na słodko, oczywiście! 🙂 Tym razem wersja numer dwa… omlet kakaowy z masłem orzechowym i pomarańczą. Czyli rozpływająca się w ustach propozycja w sam raz na leniwe, weekendowe śniadanko. Polecam, bo najzwyczajniej w świecie to jest pyszne! 🙂 Zaznaczam także, że na końcu wpisu czekają na Was wartości odżywcze tej pyszności. Zauważcie, że jest to posiłek o niskim ładunku glikemicznym, czyli bez obaw może zagościć także w menu osób np. z insulinoopornością.

Składniki (1 porcja):
- 2 jajka (tutaj przeczytacie o tym, dlaczego warto jeść jajka),
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- łyżka kakao 100%,
- łyżka masła orzechowego 100%,
- płatki migdałowe, 1 łyżka,
- 1/2 pomarańczy.
Sposób przygotowania
Najpierw jajka rozbełtaj widelcem.
Następnie dodaj do jajecznej masy kakao (odrobinę zostaw do dekoracji) i wymieszaj.
Później rozgrzej na patelni masło klarowane i wlej jajeczną masę.
Omlet smaż na małym ogniu z dwóch stron.
Podawaj z masłem orzechowym, płatkami migdałowymi oraz pomarańczą. Posyp odrobiną kakao.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
447kcal
Białko: 22,1g
Węglowodany: 28,4g
Tłuszcz: 28,9g
Błonnik pokarmowy: 6,4g
Ładunek glikemiczny: 8,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂