Czy wspominałam Wam już, że uwielbiam omlety? Pewnie tak… no to dziś kolejny z nich – omlet z fetą i zielonym groszkiem. Pyszne połączenie smaków, sycący, kolorowy. Jeśli nie próbowaliście go do tej pory – czas to nadrobić. Zachęcam także do zerknięcia do artykuły na temat właściwości jajek. Dowiecie się dlaczego warto je jeść. No dobrze, to teraz już zapraszam Was do przepisu i przypominam, że na końcu czeka na Was podliczone makro dania oraz jego ładunek glikemiczny – ważna informacja dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową.

Składniki (1 porcja):
- 3 jajka od szczęśliwej kurki,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki zielonego groszku konserwowego,
- 30g sera feta,
- szczypta ziół prowansalskich,
- 1/2 kromki chleba żytniego na zakwasie (do podania).
Sposób przygotowania
Najpierw jajka rozbełtaj widelcem. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wlej masę jajeczną. Gdy omlet zacznie się ścinać to ułóż na wierzchu kawałki fety. Następnie wrzuć odsączony zielony groszek i dopraw do smaku ziołami prowansalskimi. Smaż pod przykryciem. Gotowy omlet wyłóż na talerz i podaj z pieczywem.
Smacznego! 🙂
OMLET WRAZ Z PIECZYWEM ŻYTNIM TO:
około 424 kcal
Białko: 26,6 g
Węglowodany: 18,3 g
Tłuszcz: 26,6 g
Błonnik pokarmowy: 3,1 g
Ładunek glikemiczny: 9,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂