O Mamma Mia! Dietetyk, który uwzględnia w swojej diecie parówki?! Kochani, jeśli Wy ich nie jadacie, to ten przepis nie będzie dla Was, ale jeśli Wasze podejście do diety jest zbliżone do mojego, to zapraszam! Ja to danie widzę, jako bardzo rozgrzewające, aromatyczne, pyszne i sycące. Parówki, dobre jakościowo, to moim zdaniem produkt, który może od czasu do czasu zagościć w naszej kuchni. Są one bardzo dobrym źródłem białka i nie oszukujmy się, po prostu łatwo z nimi wyczarować coś pysznego. A leczo z ich wykorzystaniem, które właśnie mam dla Was, smakuje obłędnie! Także kto ma ochotę, serdecznie zapraszam na leczo z parówkami z indyka.

Leczo z parówkami z indyka – składniki (4 porcje):
- parówki z filetem z indyka (400g); ja użyłam PIKOK PURE z Lidla,
- 1 żółtka papryka,
- 1 czerwona papryka,
- średnia cukinia,
- 2 cebulki,
- 4 ząbki czosnku,
- 300g pieczarek,
- 500ml passaty pomidorowej,
- łyżeczka masła klarowanego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta płatków chilli, szczypta suszonego oregano.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej masło klarowane i przesmaż posiekaną cebulkę. Następnie dodaj pokrojone w plastry parówki oraz posiekane ząbki czosnku. Całość przesmaż do zarumienienia. Następnie dodaj także pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pieczarki. Przesmaż. Na koniec całość zalej passatą pomidorową i dopraw. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
Jedna porcja dania to:
około 356 kcal
Białko: 21,9g
Węglowodany: 24,7g
Tłuszcz: 18,2g
Błonnik pokarmowy: 4,8g
Ładunek glikemiczny: 2,7 (IG = 13,8)
Leczo polecam serwować z makaronem strączkowym, dzięki czemu danie stanie się jeszcze bardziej sycące. Więcej na temat makaronów strączkowych pisałam tutaj.

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂