Warzywa po meksykańsku z ryżem

4.2K

Warzywa po meksykańsku z ryżem to jeden z tych obiadów, który ratuje mnie w te dni, kiedy nie mam totalnie na nic czasu. Do przygotowania tego dania wykorzystuję mieszankę mrożonych warzyw meksykańskich, co znacznie przyspiesza gotowanie i szykowanie obiadu. Pamiętajcie, że warzywa mrożone są również bardzo wartościowe i warto z nich korzystać, tym bardziej, że często ułatwiają nam życie 🙂 Nie polecam jednak używać mieszanek przypraw dołączanych do takich warzyw, bo zwykle zawierają one zbyt dużo soli. Zdecydowanie lepiej i zdrowiej jest doprawić danie według swoich upodobań.

Warzywa po meksykańsku z ryżem – składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek brązowego ryżu,
  • mieszanka mrożonych warzyw meksykańskich, 500g,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki i curry,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżki nasion sezamu niełuskanego,
  • posiekana natka pietruszki – dowolna ilość.

Sposób przygotowania

Najpierw gotuję ryż według przepisu z opakowania.

W tym czasie w głębokiej patelni typu wok rozgrzewam masło klarowane i oliwę z oliwek.

Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucam mieszankę mrożonych warzyw i podsmażam przez kilka minut.

Podczas smażenia doprawiam warzywa.

Później dodaję do warzyw także ugotowany ryż i całość mieszam.

Gotowe danie wykładam na talerze i podaję z posiekaną natką pietruszki oraz nasionami sezamu.

Dzięki tym dodatkom obiad jest jeszcze bardziej wartościowy i odżywczy dla naszego organizmu.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij