Warzywa po meksykańsku z brązowym ryżem to jeden z tych obiadów, który ratuje mnie w te dni, kiedy nie mam totalnie na nic czasu. Do przygotowania tego dania wykorzystuję mieszankę mrożonych warzyw meksykańskich, co znacznie przyspiesza gotowanie i szykowanie obiadu. Pamiętajcie, że warzywa mrożone są również bardzo wartościowe i warto z nich korzystać, tym bardziej, że często ułatwiają nam życie 🙂 Nie polecam jednak używać mieszanek przypraw dołączanych do takich warzyw, bo zwykle zawierają one zbyt dużo soli. Zdecydowanie lepiej i zdrowiej jest doprawić danie według swoich upodobań.

Warzywa po meksykańsku z ryżem – składniki (2 porcje):
- 100g brązowego ryżu (masa netto); pamiętaj o odpowiednim ugotowaniu go, tzn. wysyp wcześniej z plastikowego woreczka),
- mieszanka mrożonych warzyw meksykańskich, 500g,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki i curry,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki nasion sezamu niełuskanego,
- posiekana natka pietruszki – dowolna ilość.
Sposób przygotowania
Najpierw gotuję ryż według przepisu z opakowania, oczywiście bez plastikowego woreczka :). W tym czasie w głębokiej patelni typu wok rozgrzewam masło klarowane i oliwę z oliwek. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucam mieszankę mrożonych warzyw i podsmażam przez kilka minut. Podczas smażenia doprawiam warzywa. Później dodaję do warzyw także ugotowany ryż i całość mieszam. Gotowe danie wykładam na talerze i podaję z posiekaną natką pietruszki oraz nasionami sezamu. Dzięki tym dodatkom obiad jest jeszcze bardziej wartościowy i odżywczy dla naszego organizmu.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja, to:
około 453 kcal
Białko: 11,8g
Węglowodany: 57,9g
Tłuszcz: 18,3g
Błonnik pokarmowy: 4,0g
Ładunek glikemiczny: 18,6 (IG = 34,6)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂