Warzywa po meksykańsku z ryżem to jeden z tych obiadów, który ratuje mnie w te dni, kiedy nie mam totalnie na nic czasu. Do przygotowania tego dania wykorzystuję mieszankę mrożonych warzyw meksykańskich, co znacznie przyspiesza gotowanie i szykowanie obiadu. Pamiętajcie, że warzywa mrożone są również bardzo wartościowe i warto z nich korzystać, tym bardziej, że często ułatwiają nam życie 🙂 Nie polecam jednak używać mieszanek przypraw dołączanych do takich warzyw, bo zwykle zawierają one zbyt dużo soli. Zdecydowanie lepiej i zdrowiej jest doprawić danie według swoich upodobań.

Warzywa po meksykańsku z ryżem – składniki (2 porcje):
- 1 woreczek brązowego ryżu,
- mieszanka mrożonych warzyw meksykańskich, 500g,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki i curry,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki nasion sezamu niełuskanego,
- posiekana natka pietruszki – dowolna ilość.
Sposób przygotowania
Najpierw gotuję ryż według przepisu z opakowania.
W tym czasie w głębokiej patelni typu wok rozgrzewam masło klarowane i oliwę z oliwek.
Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucam mieszankę mrożonych warzyw i podsmażam przez kilka minut.
Podczas smażenia doprawiam warzywa.
Później dodaję do warzyw także ugotowany ryż i całość mieszam.
Gotowe danie wykładam na talerze i podaję z posiekaną natką pietruszki oraz nasionami sezamu.
Dzięki tym dodatkom obiad jest jeszcze bardziej wartościowy i odżywczy dla naszego organizmu.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂