Z okazji trzecich urodzinek mojej małej Zosieńki postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć torcik urodzinowy słodzony tylko owocami. Udało się! W tym wypieku nie ma białego cukru, ani słodzików. Są tylko pyszne, ulubione owoce mojej córeczki 🙂 Oczywiście, jeśli tylko chcecie, możecie nadać mu więcej słodyczy, np. dodając szczyptę stewii do kremu. Najlepiej spróbujcie w trakcie, czy taka delikatna, owocowa słodycz jest dla Was wystarczająca 🙂 Zapraszam do przepisu 🙂
Składniki i sposób przygotowania (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):
Biszkopt
Składniki:
- 4 jajka,
- 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
Najpierw oddziel żółtka od białek i białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka i wmieszaj je łyżką. Na koniec dodaj wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut.
Krem
Składniki:
- 330ml śmietanki 30%,
- 250g sera mascarpone,
- truskawka liofilizowana, 30g,
- świeże truskawki, 250g,
- około 100g borówek do dekoracji tortu,
- 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku,
- 1 dojrzała gruszka.
Sposób przygotowania
*śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone
Najpierw obierz gruszkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Miąższ z gruszki będzie dodawał słodyczy 🙂
Z truskawek usuń szypułki i pokrój owoce w mniejsze kawałki.
Później rozpocznij ubijanie kremu. W tym celu umieść w naczyniu ser mascarpone oraz śmietankę i ubijaj mikserem. Najpierw na niższych obrotach, w trakcie delikatnie zwiększając je do maksymalnej mocy. Ubijaj przez około 1 minutę. Następnie dodaj 1/3 musu z gruszki oraz liofilizowaną truskawkę i wszystko zmiksuj.
Krem powinien już być pięknie różowy 🙂
Dodaj do niego także pokrojone truskawki i wymieszaj.
Przed samym nakładaniem kremu na biszkopt rozpuść agar.
Wystarczy zalać proszek wrzątkiem i bardzo dokładnie wymieszać. Dolej płyn do kremu i wymieszaj przed nadziewaniem biszkoptów.
Przygotowanie tortu
Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrój na pół.
Na pierwszym blacie rozsmaruj najpierw pozostałą część gruszkowego musu, a następnie połowę truskawkowego kremu.
Następnie nałóż drugi biszkopt. Na nim rozsmaruj pozostałą część kremu (odrobinę zostaw na boki tortu). Wierzch tortu ozdób truskawkami i borówkami.
Gotowe! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 219kcal
Białko: 4,3g
Węglowodany: 10,1g
Tłuszcz: 18,3g
Błonnik pokarmowy: 1,2g
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂