Zazwyczaj staram się, aby obiady były szybkie i proste w przygotowaniu, ale tym razem zrobiłam wyjątek. Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem choć jest trochę czasochłonna, to gwarantuję, że smak tego dania wynagrodzi Wam każdą minutę spędzoną w kuchni! Jest naprawdę obłędnie pyszna, a do tego ma niski ładunek glikemiczny. Znajdziemy w niej mnóstwo warzyw, czyli tak, jak być powinno w zdrowej diecie. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko namówić Was do skorzystania z tego przepisu. Ja przygotowałam taką lasagne na dwa dni i była to prawdziwa uczta dla podniebienia także dla maluchów! 🙂 Oczywiście, jak zwykle, w przygotowaniach pomagała Zosieńka 🙂
Składniki (4 porcje):
- 2 bakłażany,
- 400g mielonego mięsa z indyka,
- 250g pieczarek,
- 500g passaty pomidorowej,
- 150g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebulka,
- 100g sera cheddar,
- 1 papryka,
- ser twarogowy półtłusty, 300g,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymianku i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj cebulę i czosnek. Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przesmaż czosnek z cebulką oraz mięso. Tylko chwilę, chodzi o to aby mięso nabrało aromatu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i tymiankiem.
Później w misce wymieszaj szpinak z tartym cheddarem (użyj połowę sera) i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem.
W drugiej misce wymieszaj pokrojone pieczarki z papryką oraz passatą. Dopraw ziołami prowansalskimi.
Następnie na dno naczynia do zapiekania wyłóż plastry bakłażana (połowę), następnie wrzuć połowę mięsa, wylej połowę masy pomidorowej, a na nią połowę masy serowej ze szpinakiem. Następnie powtórz czynność jeszcze raz: plastry bakłażana, mięso, masa pomidorowa, masa serowa. Na koniec nakryj naczynie folią. Zapiekaj w 200 stopniach, funkcja góra-dół, przez około 30 minut. Później posyp lasagne resztą tartego sera cheddar i włóż ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 477 kcal
Białko: 45,3 g
Węglowodany: 25,8 g
Tłuszcz: 23,1 g
Błonnik pokarmowy: 9,5 g
Ładunek glikemiczny: 5,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂