Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem

70

Zazwyczaj staram się, aby obiady były szybkie i proste w przygotowaniu, ale tym razem zrobiłam wyjątek. Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem choć jest trochę czasochłonna, to gwarantuję, że smak tego dania wynagrodzi Wam każdą minutę spędzoną w kuchni! Jest naprawdę obłędnie pyszna, a do tego ma niski ładunek glikemiczny. Znajdziemy w niej mnóstwo warzyw, czyli tak, jak być powinno w zdrowej diecie. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko namówić Was do skorzystania z tego przepisu. Ja przygotowałam taką lasagne na dwa dni i była to prawdziwa uczta dla podniebienia także dla maluchów! 🙂 Oczywiście, jak zwykle, w przygotowaniach pomagała Zosieńka 🙂

Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem
Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem
Przed upieczeniem…
Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem
…i po upieczeniu 🙂

Składniki (4 porcje):

  • 2 bakłażany,
  • 400g mielonego mięsa z indyka,
  • 250g pieczarek,
  • 500g passaty pomidorowej,
  • 150g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebulka,
  • 100g sera cheddar,
  • 1 papryka,
  • ser twarogowy półtłusty, 300g,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymianku i ziół prowansalskich.
Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem

Sposób przygotowania

Najpierw posiekaj cebulę i czosnek. Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przesmaż czosnek z cebulką oraz mięso. Tylko chwilę, chodzi o to aby mięso nabrało aromatu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i tymiankiem.
Później w misce wymieszaj szpinak z tartym cheddarem (użyj połowę sera) i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem.
W drugiej misce wymieszaj pokrojone pieczarki z papryką oraz passatą. Dopraw ziołami prowansalskimi.

Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem

Następnie na dno naczynia do zapiekania wyłóż plastry bakłażana (połowę), następnie wrzuć połowę mięsa, wylej połowę masy pomidorowej, a na nią połowę masy serowej ze szpinakiem. Następnie powtórz czynność jeszcze raz: plastry bakłażana, mięso, masa pomidorowa, masa serowa. Na koniec nakryj naczynie folią. Zapiekaj w 200 stopniach, funkcja góra-dół, przez około 30 minut. Później posyp lasagne resztą tartego sera cheddar i włóż ponownie do piekarnika na około 15 minut.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 477kcal
Białko: 45,3g
Węglowodany: 25,8g
Tłuszcz: 23,1g
Błonnik pokarmowy: 9,5g
Ładunek glikemiczny: 5,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close