Ciasteczka owsiane mają to do siebie, że można je wykonać w naprawdę krótkim czasie, a mimo to zawsze obronią się swoją prostotą i walorami zdrowotnymi, w postaci dużej zawartości błonnika usprawniającego pracę jelit. Są świetną alternatywą dla łasuchów i idealnie smakują w towarzystwie herbaty czy też kawy. Tym razem dodałam do ciasteczek także kakao, dzięki czemu pewnie powiększy się grono ich fanów 😉 Oto prosty przepis na kakaowe ciasteczka owsiane.
Kakaowe ciasteczka owsiane – składniki:
- 1 średniej wielkości bardzo dojrzały banan,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki naturalnego kakao,
- łyżeczka miodu (opcjonalnie dla tych, którzy preferują jeszcze słodszy smak),
- garść borówek lub innych owoców (również opcjonalnie, kwestia ozdoby).
Kakaowe ciasteczka owsiane – sposób przygotowania
- Najpierw banana rozgniatamy widelcem lub blendujemy.
- Następnie dodajemy płatki owsiane oraz kakao, opcjonalnie także miód.
- Całość bardzo dokładnie mieszamy.
- Jeśli Wasza masa będzie zbyt leista, dodajcie nieco więcej płatków owsianych (wszystko zależy od wielkości użytego banana).
- Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
- Z gotowej masy formujemy rękoma ciasteczka, kształtem mają przypominać spłaszczoną kulkę.
- Ciasteczka możemy ozdobić owocami, ja wykorzystałam borówki.
- Na koniec wykładamy ciasteczka na blaszkę i pieczemy przez około 12 minut.
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?