Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo?

3.5K

Kochani! Ja wiem, że przy zaburzeniach glikemii zaleca się pieczywo pełnoziarniste ale problem tkwi w tym, że większość osób sięga po pieczywo zdecydowanie zbyt często. Diabetycy, osoby z insulinoopornością i wszyscy, którzy dbają o linię powinni bacznie przyjrzeć się temu, co dzieje się z poziomem cukru we krwi po konsumpcji kromki chleba. Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo? Serdecznie zapraszam do nowego wpisu 🙂

Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo?
Pieczywo w diecie osób z zaburzeniami glikemii to bardzo ważny temat.

Kilka faktów o poszczególnych rodzajach pieczywa i ich wpływie na glikemię

Chleb pszenny

Czyli ten najbardziej powszechny, królujący nawet w kuchniach szpitalnych, niestety. Niewielka kromka chleba pszennego waży około 25g, ma 64kcal i 54% (14g) węglowodanów złożonych w postaci skrobi. Ta z kolei składa się z wielu cegiełek cukrowych połączonych ze sobą. Te połączenia są w naszym przewodzie pokarmowym szybko rozrywane przez enzymy trawienne i wówczas cukrowe cegiełki mogą sprawnie wniknąć do naszej krwi. Warto wiedzieć, że białe pszenne pieczywo ma wyższy indeks glikemiczny niż cukier stołowy (90 vs. 70). To oznacza, że cukier pochodzący z pszennego pieczywa czy bułek szybciej przenika nam do krwi niż ten, który np. dodajemy do herbaty.

Wniosek: Białego pszennego pieczywa i nadmuchanych bułeczek powinniśmy unikać!

Bułka kajzerka

Ta niepozorna bułeczka waży około 60g, ma 170kcal i 58% węglowodanów. Oznacza to, że znajdziemy w niej 35g węglowodanów. Pisząc obrazowo, po spożyciu jednej kajzerki dostarczymy organizmowi taką ilość cukru, jak po spożyciu 7 łyżeczek cukru stołowego.

Wniosek: Sami zdecydujcie, czy warto sięgnąć po taką bułeczkę.

Pieczywo razowe

Indeks glikemiczny chleba razowego żytniego wynosi 65. Kromka takiego pieczywa waży około 35g, ma 75kcal i zawiera 51% węglowodanów, czyli po przeliczeniu jest to 18g. Zatem kromka chleba razowego żytniego dostarczy nam tyle węglowodanów, ile jest w trzech i pół łyżeczki cukru. Owszem, są one nieco wolniej wchłaniane niż te, które znajdziemy w cukrze stołowym, ale jednak są to cukry.

Wniosek: Pieczywo razowe żytnie będzie lepszym wyborem, ale nie powinno stanowić ono podstawy wszystkich naszych posiłków.

Kilka słów o skrobi

Warto wiedzieć, że skrobia zawarta w mące zarówno białej, jak i razowej, dość szybko rozpada się w naszym przewodzie pokarmowym na cukry proste. One z kolei energicznie wnikają do naszej krwi i powodują podniesienie w niej poziomu glukozy. Mamy wpływ na to, w jakim tempie to wszystko będzie przebiegać. W zależności od tego, z czym przygotujemy kanapkę, wzrost poziomu cukru po jej spożyciu może być szybszy lub wolniejszy. Na spowolnienie wchłaniania cukru pochodzącego z mąki, z której został upieczony chleb wpływa:

  • białko (czyli np. kanapka z dobrej jakości wędliną czy gotowanym jajkiem będzie dobrym rozwiązaniem),
  • błonnik pokarmowy (czyli pamiętamy o warzywach, które muszą znaleźć się na kanapce, np. sałata, pomidor, kiełki, ogórek…),
  • tłuszcze (czyli np. możemy przygotować kanapkę z klasycznym masłem ale też świetnie się sprawdzi np. pasta z awokado).

Podsumowując

Pisząc ten artykuł chciałam przede wszystkim uczulić Was na to, że komponowanie każdego posiłku z dodatkiem pieczywa nie jest dobrym rozwiązaniem. Nie dotyczy to tylko osób z zaburzeniami glikemii ale każdego z nas. Owszem, uważam, że dobrej jakości pieczywo, jak np. domowy chleb żytni na zakwasie jest wartościowym elementem naszej diety, ale tak jak ze wszystkim – liczy się umiar. Jako dietetyk bardzo często obserwuję niewłaściwe komponowanie posiłków. Pieczywo jest wszechobecne, gdzie tak naprawdę powinniśmy jego ilość dostosować do naszego stylu życia oraz aktywności fizycznej i przede wszystkim mądrze wybierać jego rodzaj. Wiem, że wiele osób ma trudności z komponowaniem zdrowych i odżywczych posiłków bez pieczywa, dlatego stworzyłam dla Was gotowe jadłospisy LOW CARB, gdzie znajdziecie aż 21 różnych przepisów z niskim ładunkiem glikemicznym i bez użycia pieczywa. Serdecznie zachęcam do bliższego zapoznania się z moją dietą gotową tutaj.

A tak wyglądają przykładowe pyszności z mojej gotowej diety LOW CARB 🙂

Na podstawie:
– K. Świątkowska: „Mity medyczne, które mogą zabić”. Wyd. Fronda, 2018.
– oraz własnych doświadczeń i obserwacji.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij