Tak, przyznaję, że najczęściej jadam po prostu omlety. Ale przecież za każdym razem można je przygotować inaczej więc smakują naprawdę różnie. Jajka, czyli podstawowy składnik omletów są nieprzetworzonym, pysznym i naturalnym pożywieniem i moim zdaniem powinny one gościć w naszej diecie często. Więcej na temat właściwości jajek przeczytacie tutaj. A teraz już zapraszam Was do prostego przepisu na pyszny omlet bananowy z serkiem wiejskim, który jest bardzo sycący. Propozycja idealna zarówno dla dzieci jak i dorosłych 🙂
Składniki:
- 2 jajka,
- łyżeczka oleju kokosowego (polecam artykuł dotyczący olejów nadających się do smażenia),
- łyżka suszonych jagód goji (zawierają dużo przeciwutleniaczy, a zwłaszcza zeaksantyny i dzięki temu poprawiają wzrok, a także wspierają naszą odporność),
- 1 dojrzały banan,
- 1 serek wiejski, 200g,
- szczypta cynamonu cejlońskiego.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgnieć ser (połowę opakowania) widelcem i wymieszaj go z jajkami, połową rozgniecionego banana oraz cynamonem. Jeśli zależy Ci na czasie, to po prostu zblenduj ze sobą składniki. Gotową masę wylej na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
Gotowy omlet podawaj z pozostałym serkiem, plasterkami banana i jagodami goji.
Smacznego! 🙂
TAKI OMLET TO:
około 518 kcal
Białko: 37,2 g
Węglowodany: 41,0 g
Tłuszcz: 23,4 g
Błonnik pokarmowy: 4,1 g
Ładunek glikemiczny: 20,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Pachnie…..zdążymy , czy już zjedzony? To czerwone coś gdzie kupić:)
Ojoj, już dawno zjedzony 🙂 To czerwone zamawiam najczęściej z bee.pl 🙂
niestety jeden z mniej udanych omletów. dodatek mąki owsianej myślę że poratuje mocno sytuację. omlet ciężko obrócić, nie trzyma zwartej konsystencji. mam papapke bananowo-jajeczno-twarogowa do zjedzenia
Ojej, szkoda, że omlet nie wyszedł 🙁