Omlet a’la kanapka

1.8K

Idealne połączenie dla tych, co są niezdecydowani, czy wolą zjeść omlet czy może kanapkę. Omlet a’la kanapka! Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny jako weekendowe śniadanko. Nadzienie zależy od naszych preferencji, bo możemy zrobić taką a’la kanapkę z czym tylko chcemy 🙂 Ja dziś podzielę się z Wami moją ulubioną wersją smakową. Będzie pysznie, kolorowo i zdrowo 🙂

omlet a'la kanapka

Omlet a’la kanapka – składniki (1 porcja):

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • łyżka mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • ser mozzarella, 60g,
  • garść roszponki,
  • 5 zielonych oliwek,
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego.

Omlet a’la kanapka – sposób przygotowania

Najpierw wbijam do miski jajka i rozbełtuję je widelcem.
Dodaję do nich otręby oraz zioła prowansalskie i mieszam.
Później na patelni rozgrzewam masło klarowane i wylewam masę jajeczną.
Omlet smażę krótko na małym ogniu pod przykryciem.
Następnie kroję ser w plasterki, a pomidorki oraz oliwki w mniejsze kawałki.
Na koniec gotowy omlet wykładam na talerz, a do środka wkładam farsz.
Zaginam omlet w połowie i gotowe! 🙂

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
467kcal
Białko: 30,1g
Węglowodany: 16,9g
Tłuszcz: 33,5g
Błonnik pokarmowy: 3,5g
Ładunek glikemiczny: 5,1

Lubicie omlety? Ja bardzo! Chyba dlatego, że można je przygotować na tak wiele różnych sposobów. Przypominam Wam także krótki artykuł o tym, dlaczego warto jeść jaja, znajdziecie go tutaj.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij