Idealne połączenie dla tych, co są niezdecydowani, czy wolą zjeść omlet czy może kanapkę. Omlet a’la kanapka! Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny jako weekendowe śniadanko. Nadzienie zależy od naszych preferencji, bo możemy zrobić taką a’la kanapkę z czym tylko chcemy 🙂 Ja dziś podzielę się z Wami moją ulubioną wersją smakową. Będzie pysznie, kolorowo i zdrowo 🙂

Omlet a’la kanapka – składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- łyżka mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
- szczypta ziół prowansalskich,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- ser mozzarella, 60g,
- garść roszponki,
- 5 zielonych oliwek,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego.
Omlet a’la kanapka – sposób przygotowania
Najpierw wbijam do miski jajka i rozbełtuję je widelcem.
Dodaję do nich otręby oraz zioła prowansalskie i mieszam.
Później na patelni rozgrzewam masło klarowane i wylewam masę jajeczną.
Omlet smażę krótko na małym ogniu pod przykryciem.
Następnie kroję ser w plasterki, a pomidorki oraz oliwki w mniejsze kawałki.
Na koniec gotowy omlet wykładam na talerz, a do środka wkładam farsz.
Zaginam omlet w połowie i gotowe! 🙂
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 467 kcal
Białko: 30,1 g
Węglowodany: 16,9 g
Tłuszcz: 33,5 g
Błonnik pokarmowy: 3,5 g
Ładunek glikemiczny: 5,1
Lubicie omlety? Ja bardzo! Chyba dlatego, że można je przygotować na tak wiele różnych sposobów. Przypominam Wam także krótki artykuł o tym, dlaczego warto jeść jaja, znajdziecie go tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂