Kochani, dziś mam dla Was kolejne, proste i pyszne ciasto, które przygotujecie błyskawicznie w domu. Ciasto leśne mieszane widelcem to idealna propozycja na małe co nieco dla rodziców i dla dzieci 🙂 Oczywiście bez dodatku cukru i słodzików, a słodkie dzięki dodanym owocom. Uwielbiam takie rozwiązania! Ta propozycja z powodzeniem może zagościć także w menu osób z insulinoopornością ze względu na niski ładunek glikemiczny porcji. Mi w przygotowaniu tego wypieku pomogła córeczka, więc jeśli macie takich małych pomocników w domu, to zachęcam do wspólnego pieczenia z najmłodszymi. A teraz już zapraszam Was serdecznie do prostego przepisu 🙂


Składniki (foremka 24 x 24cm; 12 porcji):
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3/4 szklanki mąki (ja użyłam orkiszową jasną),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 krople aromatu waniliowego,
- 2 dojrzałe banany,
- 300g mieszanki mrożonych owoców leśnych (mogą być świeże),
- skyr naturalny, 150g,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła).
Sposób przygotowania
Najpierw banany rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich skyr, aromat waniliowy, jajka oraz mrożone owoce leśne. Później wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj także mąkę, sodę oczyszczoną i płatki owsiane. Ponownie wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec wylej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut.
Smacznego! 🙂


1 KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 110kcal
Białko: 4,5g
Węglowodany: 16,8g
Tłuszcz: 3,2g
Błonnik pokarmowy: 2,2g
Ładunek glikemiczny: 9,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂