Przed Wami jedna z najłatwiejszych zup – zupa krem pieczarkowa. Smakuje także maluchom, także zapraszam również zabiegane mamy do skorzystania z tego przepisu 🙂 Tym razem nie użyłam ani śmietanki, ani jogurtu, zupka będzie odpowiednia także dla osób nietolerujących laktozy. Jest to idealny przepis na jesień i zimę, kiedy za oknem coraz chłodniej. Nie jest to danie czasochłonne, także tym bardziej zachęcam do skorzystania z przepisu.
Zupa krem pieczarkowa – składniki (2 porcje):
- pieczarki, 500g,
- 3 ziemniaki,
- 1 czerwona cebulka,
- 1 kostka warzywna BIO,
- masło klarowane, 1 łyżka,
- szczypta czarnego pieprzu,
- do podania: natka pietruszki i nasiona słonecznika.
Zupa krem pieczarkowa – sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj około 500ml bulionu warzywnego.
- Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę/plastry.
- Także obierz pieczarki i pokrój je w plastry.
- Jako kolejną obierz cebulkę i posiekaj.
- W głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulkę oraz pieczarki, dopraw odrobiną pieprzu.
- Do gotowego bulionu wrzuć ziemniaki i gotuj je około 5 minut.
- Dodaj także podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką i gotuj całość przez kolejne 5 minut.
- Na koniec zblenduj zupkę na krem i podawaj z natką pietruszki oraz nasionami słonecznika.
Maluchom proponuję podawać zupkę bez nasion słonecznika, a jeśli dziecko ma już komplet ząbków – jak najbardziej możemy dorzucić także słonecznik 🙂
SMACZNEGO! 🙂
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności